Magyar fejlesztés: a lehallgathatatlan mobil

Több milliárd év kellene ahhoz, hogy feltörjük a forráskódot. Magyar mérnökök menthetik meg a világot a további lehallgatási botrányoktól.


Több milliárd év kellene ahhoz, hogy feltörjük a forráskódot. Magyar mérnökök menthetik meg a világot a további lehallgatási botrányoktól.

Az évekkel ezelőtt kirobbant Wikileaks-botrány óta folyamatosan hallani arról, hogy melyik fontos embert hallgatta le az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA).

A diplomáciai konfliktusokat a különböző szolgáltatók által kiadott személyes adatok sokasága is tarkította, de most talán elérkezett a pillanat, amikor végre nem a hallgatózó fülekre, hanem beszélgetőtársunkra figyelhetünk telefonálás közben.

fotó: crypttalk.hu

Egy magyar fejlesztésű szoftver, a CryptTalk lehet a megoldás a világ gondjára. Az alkalmazás titka egyrészt abban rejlik, hogy a hívás/üzenet nem megy át egyetlen szerveren sem, mert a titkosítás közvetlenül a két végpont között történik. Másrészt, bár forráskódja - mint minden más szoftvernek - ennek is visszafejthető, a művelethez több milliárd évre lenne szükség.

Az app weboldalán ezzel kapcsolatban ezt írják: "A megoldást úgy terveztük és implementáltuk, hogy a hívásokat akkor se lehessen visszafejteni, ha a lehallgató rendelkezik a termék forráskódjával, sőt, még akkor sem, ha adminisztrátori hozzáférést szerzett a szolgáltatás központi szervereihez."

A CryptTalk-kal nem csak a telefonbeszélgetéseket védhetjük le, hanem a Wi-Fi és mobilinternet-hálózatokon keresztül küldött és fogadott üzeneteket is.

A programot elsősorban cégek számára fejlesztették, és a leírások alapján úgy tűnik, a szoftver egyetlen hátránya, hogy egyelőre csak iOS-alapú eszközökre optimalizálták.

eredeti cikk: VIDGET

 

Címkék: