Már a háztartásokba is beférkőznek a drónok – videó!

A drone-ok a hadiipar után betörtek a kertünkbe is. A következő években pedig el fogják árasztani az utcákat a csomagküldő, gyerekfigyelő, kutyasétáltató robotok.


A drone-ok a hadiipar után betörtek a kertünkbe is. A következő években pedig el fogják árasztani az utcákat a csomagküldő, gyerekfigyelő, kutyasétáltató robotok.

Ma a „drone” kifejezés alatt kis, repülő robotokat értünk. Nem sokban különböznek egy helikopter modelltől és 60-70 ezer forintért már egészen fejlett, négy rotoros robotot lehet kapni. Katasztrófák helyszínének felderítésekor, bombák hatástalanításánál vagy katonai feladatok ellátásánál már bizonyítottak, de mire használhatjuk otthon őket?

Itt repül a mikrobi

Az Egyesült Államokban egy csomagküldő szolgálat kisebb távokra már repülő robotokat használ, Angliában egy vállalkozó kedvű éttermes a pizzát drone-nal szállítja ki. Egy amerikai iskola környékén a diákokat és gyanús alakokat szintén drone-okkal tartják szemmel. A háztartásokban egyelőre a high-tech játék szerepét tölti be. Mivel lehet rá kamerát szerelni, csodás képeket készíthetünk a segítségével – ez a funkciója jelenleg a legnépszerűbb. Ám a tető ellenőrzéséhez sem kell többé létra és akár szomszéd kertjéből is visszahozza a frizbit egy kis robotkar segítségével. Irányításuk végtelenül egyszerű, telefonon, vagy tableten keresztül egy applikáció segítségével kezelhetőek, vagy megadhatunk nekik egy bizonyos útvonalat, melyet GPS segítségével követnek. Esetleg beállíthatjuk, hogy kövessék az irányítót. Apa itthon hagyta a telefonját? Sebaj, elküldjük neki Mikrobival. Nincs idő a kutyasétáltatásra? Majd a házi drone fut egy kört az ebbel a háztömb körül. Bár ez utóbbi példák csak a közeljövőben érhetőek el, mivel még törvényi szabályozás sincs arra, hogyan lehet robotokat közterületen használni, de közeljövő már nem évtizedeket, hanem éveket, talán csak hónapokat jelent.

Címkék: