A medencébe lépés előtti zuhany mennyire opcionális?

Az uszodában és az otthoni jakuzziba lépés előtt is erősen ajánlott egy tisztító zuhany. De vajon mindez mennyire fontos? Mit tesz hozzá a víztisztasághoz és minden esetben elhagyhatatlan egy fürdő mielőtt úgy is fürödni mész?


Az uszodában és az otthoni jakuzziba lépés előtt is erősen ajánlott egy tisztító zuhany. De vajon mindez mennyire fontos? Mit tesz hozzá a víztisztasághoz és minden esetben elhagyhatatlan egy fürdő mielőtt úgy is fürödni mész?

Az úszást, fürdést követő zuhanyzásra általában nem kell külön felhívni a figyelmet, mert a klóros illat és a vegyszeres víz után áhítozunk egy tisztító zuhanyra. A fürdés előtt viszont sokkal kevesebben mennek zuhanyozni, mint kellene, aminek a víztisztaság és a higéniás követelmények látják kárát. 

Ha a masszázsmedencébe való belépés előtt nem mosod le magadról az "utca porát", az izzadásgot, a sminket és a különféle testápoló készítményeket, akkor ezek mind a vízbe oldódnak majd. Az "ártatlan" szennyeződések mellett baktériumok és egyéb kórokozók is bejuthatnak a vízbe, amelyek nemcsak téged, de az utánad következők egészségét is veszélyeztetik.

További problémát okoz, hogy a testről vízbe oldódó szennyeződések közös alkotóeleme a nitrogén, amely a vízben lévő klórra kölcsönhetásra lép. Ennek hatására keletkezik nitrogén-triklorid, ami nem rendelkezik a klór tisztító erejével, irritálhatja a szemet, az érzékeny bőrt, és szúrós szaga adja az uszodák jellegezetes csípős, klóros kipárolgását. Ez az illatanyag tiszta, jól karbantartott jakuzzikra tehát értelemszerűen nem jellemző, ezért feltűnése a vízminőség romlásának jelzője lehet.

Egy 2012-es holland tanulmány (Water Reserch, 46.) kimutatta, hogy már egy 60 másodperces zuhany is jelentősen csökkenti a testre tapadó szennyeződések mennyiségét, és így növeli az esélyét annak, hogy a fürdés után sem romlik jeletősen a vízminőség. Az uszodák használata előtti zuhany tehát nem csak kötekedő szőrszálhasogatás, hanem az egészségre és víztisztaságra is jelentős hatást gyakoroló faktor. Az otthoni masszázsmedencék esetében pedig még fontosabb, hogy a hosszan élvezhető tiszta vízért és az egészség megőrzéséért, beiktass egy gyors zuhanyt a pihentető csobbanás előtt.

Ha szívesen olvasnál arról, milyen további jótékony hatásai vannak a pezsgőfürdőzésnek, iratkozz fel hírlevelükre itt.

Címkék: