Profilom 2018. február 21. Szerda - Eleonóra

A medencébe lépés előtti zuhany mennyire opcionális?


Az uszodában és az otthoni jakuzziba lépés előtt is erősen ajánlott egy tisztító zuhany. De vajon mindez mennyire fontos? Mit tesz hozzá a víztisztasághoz és minden esetben elhagyhatatlan egy fürdő mielőtt úgy is fürödni mész?

Az úszást, fürdést követő zuhanyzásra általában nem kell külön felhívni a figyelmet, mert a klóros illat és a vegyszeres víz után áhítozunk egy tisztító zuhanyra. A fürdés előtt viszont sokkal kevesebben mennek zuhanyozni, mint kellene, aminek a víztisztaság és a higéniás követelmények látják kárát. 

Ha a masszázsmedencébe való belépés előtt nem mosod le magadról az "utca porát", az izzadásgot, a sminket és a különféle testápoló készítményeket, akkor ezek mind a vízbe oldódnak majd. Az "ártatlan" szennyeződések mellett baktériumok és egyéb kórokozók is bejuthatnak a vízbe, amelyek nemcsak téged, de az utánad következők egészségét is veszélyeztetik.

További problémát okoz, hogy a testről vízbe oldódó szennyeződések közös alkotóeleme a nitrogén, amely a vízben lévő klórra kölcsönhetásra lép. Ennek hatására keletkezik nitrogén-triklorid, ami nem rendelkezik a klór tisztító erejével, irritálhatja a szemet, az érzékeny bőrt, és szúrós szaga adja az uszodák jellegezetes csípős, klóros kipárolgását. Ez az illatanyag tiszta, jól karbantartott jakuzzikra tehát értelemszerűen nem jellemző, ezért feltűnése a vízminőség romlásának jelzője lehet.

Egy 2012-es holland tanulmány (Water Reserch, 46.) kimutatta, hogy már egy 60 másodperces zuhany is jelentősen csökkenti a testre tapadó szennyeződések mennyiségét, és így növeli az esélyét annak, hogy a fürdés után sem romlik jeletősen a vízminőség. Az uszodák használata előtti zuhany tehát nem csak kötekedő szőrszálhasogatás, hanem az egészségre és víztisztaságra is jelentős hatást gyakoroló faktor. Az otthoni masszázsmedencék esetében pedig még fontosabb, hogy a hosszan élvezhető tiszta vízért és az egészség megőrzéséért, beiktass egy gyors zuhanyt a pihentető csobbanás előtt.

Ha szívesen olvasnál arról, milyen további jótékony hatásai vannak a pezsgőfürdőzésnek, iratkozz fel hírlevelükre itt.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook