Beteggé tehet egy jakuzzis merülés?

Rendszeres és alkalmi medencehasználóknak is fontos kérdés, hogy a gyakran több ember által közösen használt meleg víz mennyire biztonságos vagy éppen baktériumokkal terhelt. A válasz sajnos nem olyan megnyugtató.


Rendszeres és alkalmi medencehasználóknak is fontos kérdés, hogy a gyakran több ember által közösen használt meleg víz mennyire biztonságos vagy éppen baktériumokkal terhelt. A válasz sajnos nem olyan megnyugtató.

 

Ha tudni szeretnéd milyen készítményekkel óvhatod a víz tisztaságát, kattints ide.

A masszázsmedencék több szempontból is veszélyforrásnak tekinthetőek, kezdve a kórokozók számára kedvező magas hőmérsékletüktől, egészen a gyakori vendégforgalmukig. A problémát tehát nem annyira maga a medence jelenti – befúvók erőssége nem okozhat véraláfutást – hanem a vízbe jutó baktériumok, melyek megfelelő kezelés híján elszaporodnak és megtámadják a fürdőzőt.

A leggyakoribb panasz a viszkető, vörös kiütés, mely a bőrfelület egészén jelentkezik, különös tekintettel a fürdőruha által takart részekre. A tünetek enyhíthetőek a medencehasználat utáni alapos tisztálkodással, és a fürdőruhát is feltétlenül ki kell mosni az újbóli felvétel előtt.

A második legtöbbször előforduló megbetegedés ellen, már nem ilyen könnyű a védekezés. A levegővel vízbe jutó légionella baktériumot a medence gőzével együtt szívhatjuk magunkba, ami aztán a tüdőbe jutva komoly károkat okozhat. A korai felismerés szerencsére minimálisra csökkenti a komoly kockázatot. Antibiotikummal jól kezelhető a kór, de az orvos felkeresésével nem szabad késlekedni, mert dohányos vagy legyengült immunrendszerű fürdőzők számára akár végzetessé is válhat a betegség.

Épp ezért nagyon fontos a medencék rendszeres tisztítása, a víz fertőtlenítése és a vízminőség gyakori ellenőrzése. Az erre kapható gyorsteszteket akár a közösségi masszázsmedencék vizén is kipróbálhatod, hogy megtudd épp a mennyországba vagy a pokolba váltottál el jegyet.

 

Ha eszedbe jutott már, hogy milyen jó lenne nap, mint nap élvezni a jakuzzizás jótékony hatásait, nézz be a Caldera Spa kulisszái mögé, ahol biztosan megtalálod álmaid masszázsmedencéjét. Március végéig most kedvezményes áron válogathatsz a minőségi medencék között!

Címkék: