Eddz a habokban: már hódít a jakuzzis jóga - videó!

Az utóbbi években egyre nagyobb divat lett a bikram jóga, rengetegen választják testmozgás gyanánt. Az egyébként is különleges bikram jógának már létezik egy egészen egyedi változata is, amelyet jakuzziban űznek. 


Az utóbbi években egyre nagyobb divat lett a bikram jóga, rengetegen választják testmozgás gyanánt. Az egyébként is különleges bikram jógának már létezik egy egészen egyedi változata is, amelyet jakuzziban űznek. 

Mi az a jakuzzis jóga?

A jakuzzis jóga a bikram jóga továbbfejlesztése. A bikram jógát 38-40 fokra felfűtött helyiségben űzik, egy óra időtartama 90 perc és ezalatt az idő alatt kell elvégezni a 26, egymásra épülő gyakorlatot. 

A jakuzzis jógához masszázsmedencénk vízének hőfokát állítsuk 40 fokra. Óránkat kezdjük egy kis relaxálással. Merüljünk el a habokban, lélegezzünk mélyeket és készüljünk fel a gyakorlatsorunk elvégzésére. 

A víz magas hőfokának köszönhetően ezalatt vérkeringésünk felpezsdül, bőrünk pórusai kitágulnak, izmaink pedig tökéletesen ellazulnak. A meleg víz ruganyosabbá teszi az izmokat és megkönnyíti a nyújtást is. Az egyetlen kellemetlen mellékhatás az izzadás lehet, ez azonban természetes velejárója lesz jakuzzis jógaóráinknak. 

Mielőtt elkezdenénk masszázsmedencénkben jógázni, érdemes felkeresni háziorvosunkat egy alapos kivizsgálás okán, hiszen az órák igen hosszú ideig fognak tartani, ezért fontos megbizonyosodnunk róla, hogy szervezetünk képes lesz elviselni például a meleg víz miatti igénybevételt. 

A fentiek miatt egészségügyi okokból az állapotos nőknek nem ajánlott a jakuzzis jóga. Szintén nem szabad belekezdeni egy foglalkozásba akkor, ha fáradtnak, betegnek, lázasnak érezzük magunkat, de az egyik aranyszabály, hogy a masszázsmedencénél mindig legyen elegendő ivóvizünk a megfelelő folyadékpótlás miatt. 

Hogyan működik a gyakorlatban?

Mielőtt hozzáfognánk a jakuzzis jógaóránkhoz, mindenképpen melegítsünk be még azelőtt, hogy belemennénk a masszázsmedencébe. Nyújtsunk és lazítsunk néhány percig, ez kellőképpen elernyeszti izmainkat a gyakorlatok megkezdése előtt. 

Amikor kellőképpen felkészültnek érezzük magunkat, irány a jakuzzi és kezdődhet a jógaóra. Az alábbiakban öt gyakorlat segítségével mutatunk be egy jakuzzis jógaórát. 

1. Hullám póz

Álljunk fel a jakuzzi közepén, lábunk legyen vállszélességnyi terpeszben.

Emeljük fel bal kezünket egyenesen és dőljünk el jobbra, miközben jobb kezünket csípőnk mellé szorítjuk.

Tartsuk meg a pózt fél percig, majd ismételjük meg másik kezünkkel is. 

2. Fél hajó póz

Üljünk a masszázsmedence egyik tetszőleges ülésének szélére úgy, hogy hátunkkal nem támaszkodunk, csak két kezünkkel tartjuk meg súlyunkat. 

Engedjük el kezünkkel a jakuzzi ülését, fogjuk meg lábunkat és emeljük fel félig behajlítva úgy, hogy sípcsontunk a vízfelszínnel párhuzamos síkba kerüljön. Kezeinkkel támasszuk meg vádlinkat.3. Félhold póz

 Álljunk fel a masszázsmedence közepén úgy, hogy kezeinkkel megtámasztjuk derekunkat. Lassan kezdjünk el hátradőlni úgy, hogy mellkasunk minél jobban megfeszüljön. 

Hajoljunk hátra nagyon lassan addig, ameddig csak tudunk és szorítsuk össze két könyökünket. Fejünket ne engedjük túlságosan hátra. 

4. Pelikán póz

Álljunk fel a jakuzzi közepén úgy, hogy mindkét térdünket enyhén behajlítjuk. Emeljük fel jobb lábunkat és kulcsoljuk át vele a balt. Tartsuk meg egyensúlyunkat bal lábunkon. 

Emeljük fel mindkét karunkat és hajlítsuk be kilencven fokban. Bal könyökünket helyezzük jobb könyökhajlatunkra és nyomjuk össze kézfejeinket. Fél percig tartsuk meg, majd ismételjük meg fordított állásban. 

5. Dagály póz   

 Álljunk fel a masszázsmedence közepén, egyenesedjünk fel, húzzuk ki magunkat. Bal kezünket tegyük csípőre, jobb kezünkkel pedig fogjuk meg jobb lábunkat.

Emeljük fel és nyújtsuk ki a lábunkat a víz fölé, és fogjuk meg lábujjainkat. Tartsuk meg a pózt tíz másodpercig, majd lassan engedjük vissza. Ismételjük meg a mozdulatsort bal lábunkkal is. 

Címkék: