Ezt csináld a medence használt vizével

A jakuzzik óriási tároló kapacitása igazi víznyelő, ezért környezettudatosság és spórolás szempontjából is jobban jársz, ha a vizet újrahasznosítod, mikor megérett a cserére. De mire jó ez a használt víz?


A jakuzzik óriási tároló kapacitása igazi víznyelő, ezért környezettudatosság és spórolás szempontjából is jobban jársz, ha a vizet újrahasznosítod, mikor megérett a cserére. De mire jó ez a használt víz?

A medence, fürdéshez már nem ideális, vize (vagy legalább egy része) még rengeteg mindenre jó lehet. A szürke víznek számító víz akár locsoláshoz is felhasználható, amennyiben virágokat, fákat vagy a gyepet öntöznéd vele. Háztáji kiskertek vagy fűszernövények öntözéséhez inkább használj esővizet, és ne kockáztasd, hogy a vízben maradt kemikáliákkal szennyezed az ételed.

Ha nem napokig akarsz locsolni a vízből, akkor erre nem feltétlenül tudod elhasználni az összes vizet, így más módra is szükséged lesz. Ilyenkor jöhet szóba a mosás. Ez a víz szinte bárminek a lemosásához felhasználható kezdve az autótól, a kerti bútorokon át, egészen a szemetesek átöblítéséig. Felesleges tiszta csapvizet használnod ezekhez a műveletekhez, a medence bőven ad vizet a kerti eszközök és bútorok tisztán tartásához.

A bútorokon kívül nagyobb felületek átmosását is elvégezheted a vízzel, így lemoshatsz a külső teraszt, egy járdát vagy egy lépcsőt. Még takarításhoz is kivehetsz pár vödörrel a medencéből, bár ez aligha látszik meg a vízszinten. Nagyobb hordókban tárolva később is felhasználhatod a vizet, így akár hetekre elegendő locsolóvizet vagy WC-hez használható öblítővizet tehetsz félre.

Mindehhez persze nem árt kinyerni a vizet a medencéből. A legkönnyebb dolgod akkor lesz a medence alján lévő kifolyóra rácsatlakoztatsz egy kerti slagot, amivel a vizet aztán már bárhova eljuttathatod. A gravitáció és a víznyomás besegít, de a medence elhelyezkedésétől függően egy merülőszivattyú is elkelhet. Csekély ráfordítás ez a spórolás mértékét tekintve.

Ha szeretnéd megtudni, hogy hogyan lehet az ideális masszázsmedencét kiválasztani, töltsd le jakuzzi vásárlási útmutatónkat.

Címkék: