Profilom 2018. január 19. Péntek - Sára, Márió

Fáj a füled a masszázsmedence használat után? Ez lehet az oka!


A fülfájás okait sokszor nem könnyű megkülönböztetni egymástól, mert a tünetek nagyon hasonlóak. A vízzel történő érintkezés utáni fülfájást gyakran egy baktérium számlájára írják, de a háttérben más is állhat.

Pseudomonas

Ennek a baktériumcsaládnak több tagja is okozhat fülgyulladást, amely belül viszkető és húzásra érzékeny fülkagylót jelent. A kellemetlen feszüléssel járó fájdalom halláscsökkenéshez vezethet, kezelés nélkül pedig komoly fertőzéssé alakulhat. A baktériumok kiirtása sajnos nagyon nehéz, az ajánlott klórozási mutatók ehhez nem elegendőek. A Psaudomonas még antibakteriális közegben is megél. A legjobb módszer a megelőzés: kerüld el, hogy a fürdésnél víz menjen a fülbe. A teljesen hétköznapi, mindenhol megtalálható baktériumnak idő kell, míg annyira elszaporodik, hogy tüneteket okozzon a fülben, ezért a víz távol tartásával vagy a fürdés utáni füljárat szárítással a legtöbb esetben megelőzhető a baj.

Csatlakozz te is Készletkisöprési akciónkhoz és legyen saját masszázsmedencéd!

Külsőfül gyulladás

Ez a gyulladás valóban nem is egy betegséget, hanem egy csoportot takar, amely mögött különböző okok állhatnak. A külsőfül (tehát a fülkagyló és a hallójárat dobhártya előtt végződő része) nagyon érzékeny terület, így mechanikus sérülésekre is sokkal fogékonyabb, mint a test többi része. A bőr itt szorosan hozzátapad a csontokhoz, mozgásra szinte képtelen, ezért a fülbe került víz eltávolításakor könnyen megsértheted a felületét. Ez pedig utat nyithat a fertőzéseknek. Ha a fürdés (vagy a hallójárat víztelenítése) után közvetlenül jelentkezik a fájdalom, ilyen sérülésre kell gyanakodni és a víz mielőbbi eltávolítására törekedni. Ehhez használj alacsonyra állított hajszárítót, ne nyúlj bele a fülbe se kézzel, se fülpiszkálóval.

A masszázsmedence vízkezelésével egyik probléma ellen sem küzdhetsz, de a fül víztelenítésével (esetleg sós vizes átmosásával) és pihentetésével megelőzheted a komolyabb kórképek kialakulását. Visszatérő probléma esetén pedig mindenképpen fordulj orvoshoz.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook