Karbantartási tippek masszázsmedencéhez

Egy medence vagy egy jakuzzi a saját otthonunkban komoly odafigyelést igényel. Ezúton szeretnénk néhány hasznos tanácsot adni illetve információval szolgálni a víz tisztántartásával kapcsolatban.


Egy medence vagy egy jakuzzi a saját otthonunkban komoly odafigyelést igényel. Ezúton szeretnénk néhány hasznos tanácsot adni illetve információval szolgálni a víz tisztántartásával kapcsolatban.

Számos család választja az otthoni kikapcsolódást és pihenést. Egy masszázsmedence vagy egy fürdőmedence fantasztikus élményt tud nyújtani otthonunkban is, hiszen a testünk ellazul, lelkünk megpihen és boldogan merülhetünk el a víz adta örömökben.

Érdemes három szempontot szem előtt tartanunk. A kulcstényezők a következők: Lágy víz, szűrőtisztítás, vízszint.

Mit kell tudni a lágy vízről?

Lágy víz használata esetén a masszázsmedence felülete mindig tökéletesen sima marad, és nem lesz a felületen lerakódás, ennek következtében a szűrők sem tudnak elvízkövesedni, és a szerkezet élettartama is kitolódik. Amennyiben kemény vízzel töltenénk fel a masszázsmedencénket akkor a felületén érdes lerakódás lenne tapasztalható, ami kényelmetlenséget okozhatna használat közben.

Hogyan tisztítsuk a szűrőt?

A szűrőt/szűrőket a masszázsmedencéből minden héten egyszer érdemes kivenni és vízsugárral vagy megfelelő tisztítószerrel kitakarítani. Lényegében a szűrő véd meg minket a különböző szennyeződésektől, megakadályozva azt, hogy testünk közvetlenül érintkezzen azokkal használat közben. Sok különféle szűrő létezik. Hatékonyságuk nagyban függ a típustól és a hatásfoktól. Van olyan szűrő, amely a nap 24 órájában szűr és van olyan, ami csak a napnak bizonyos ciklusaiban végzi dolgát.

Mit kell tudni a vízszintről?

A vízszint a harmadik fontos dolog, amire figyelnünk kell. Az optimális beállítás minden medencénél más és más, annak méretétől függ. Általános „szabályként” megállapítható, hogy az ideális vízszint a legmagasabban elhelyezett masszázsbefúvó fölött minimum 2-3cm-rel van, illetve a szűrőháznál elhelyezett szkimmer ajtó vagy úszó feletti. A medence vize párolog ezért figyelemmel kell kísérnünk ezt a folyamatot, hogy mindig utántöltéssel megtartsuk a megfelelő szintet. 

Egyéb tippek az otthoni karbantartáshoz:

A vízcserét négyhavonta célszerű elvégezni. Egy jó minőségű jakuzzi szűrőrendszere képes arra, hogy ennél jóval hosszabb ideig is tisztán tartsa a vizet. Négy hónap alatt a víz elhasználódik, telítődik fertőtlenítő-, és tisztítószerekkel, és lecsökken az ásványi anyag tartalma. Ilyenkor célszerű frissíteni.

Hetente egy alkalommal tisztítsuk a medence szűrőjét. Négyhavonta cseréljünk az ezüst ion patront, illetve cseréljük ki a medence teljes vízmennyiségét. A medencét mindig tiszta, szűrt, lágyított vízzel töltsük fel. Évente egy alkalommal érdemes átnézetni a medence gépészetét, leellenőrizni a komputer működését is. 

A 37 fok körüli állandó vízhőmérséklet és a tiszta víz lehetővé teszi azt, hogy a jakuzzit akkor használjuk, amikor kedvünk tartja. Olyan masszázsmedencét válasszunk, amely gazdaságosan fenn tudja tartani a megfelelő vízhőmérsékletet. 

Végezetül néhány hasznos tanács, amelyekkel tovább növelhetjük imádott medencénk élettartamát. Kerüljük a testápoló, napolaj, arcfesték és hajzselé használatát és a víz tisztasága érdekében, ha módunk van, rá zuhanyozzunk le az otthoni wellnessezés előtt.

Címkék: