Profilom 2018. március 21. Szerda - Benedek

Milyen hőmérsékletű legyen a medence vize?


Az optimális víz hőmérséklet beállítása több szempont miatt is fontos. Egyáltalán nem mindegy, milyen hőmérsékletet használunk, ha kisgyermek vagy idős használja a medencét, vagy ha egy egészséges felnőtt szeretne benne fürödni. Lássuk, kinek mit ajánlhatunk.

Legjobb pezsgőfürdő hőmérséklet egészséges felnőtteknek

A legtöbb egészséges felnőtt számára a 37°C-ot tekinthetjük ideálisnak. Ezen a hőmérsékleten élvezhetjük a masszázsmedence minden előnyét, így a meleg víz terápiás hatását és pihentető élményét. Ennél természetesen emelhetjük magasabbra a hőmérsékletet, ám 40°C-nál semmiképpen ne legyen melegebb.

Gyerekek számára ideális víz hőmérséklet

Öt év alatt nem javasoljuk a jakuzzi használatát, és idősebb korban is csak akkor, ha a gyermek biztonsággal képes használni a medencét. Elég magasnak kell lennie ahhoz, hogy ne merüljön el a medencében, és a fejét gond nélkül kiemelhesse a vízből. Ha a víz hőmérsékletéről gondolkozunk, akkor a számukra tökéletes hőmérséklet a 36°C vagy annál alacsonyabb hőfok. Még ezen a hőmérsékleten se maradjon a gyermek 15 percnél tovább. Ha hosszabban szeretné élvezni a fürdőt, akkor egy rövid időre küldjük ki a medencéből, majd jöjjön vissza ismét egy rövid időre. Ezzel elkerülhetjük a gyerekeknél könnyen bekövetkező túlhevülést.

Egészséges hőmérséklet a terhes nők esetében

Az egészségügyi szervezetek álláspontja szerint terhesen csak orvosi felügyelet mellett szabad használni masszázsmedencét, de azt is csak akkor, ha annak hőmérséklete nem emelkedik 36°C fölé. Javallott, hogy 10 percnél ne tartson tovább a fürdőzés. Ezek a szabályok vonatkoznak azokra is, akik valamilyen betegségben szenvednek, gyógyszert szednek, mint például nyugtatókat, antihisztaminokat, véralvadásgátlókat. Ebben az esetben konzultáljanak orvosukkal, és tartsák be az általa előírtakat.

Legjobb hőmérséklet a melegebb napokra

Még a nagy nyári melegben is élvezetes egy masszázsmedence kényeztetése, ehhez azonban alacsonyabb hőfokra kell állítani a medence vizét. Akkor lesz igazán kellemes, ha nem emelkedik 35°C fölé vagy az alatt marad. 

Írta: Kovács Nóra
További cikkek a szerzőtől
 Facebook