Tippek beltéri masszázsmedence kialakításához

Egészen más hangulata van egy kertben, nyílt terepen elhelyezett jakuzzinak, mint egy beltérre megálmodott modellnek, de mindkettőnek megvan az erőssége. A beltéri jakuzzik szabadabban használhatóak évszaktól függetlenül, karbantartásuk könnyebb és a törékeny egészségűek is nagyobb biztonságban vannak a szoba melegében.


A beltéri kialakítás sok tekintetben eltér a kültéri telepítéstől, ezért az igény megfogalmazása után még nincs vége az előkészületeknek, az alábbiakra kell ügyelni a medence megérkezése előtt.

Megfelelő modell

A legtöbb medencetípus szabadon felhasználó beltérre és kültérre is, de mindnek megvan a maga preferenciája. Beltérre a Hot Spring család medencéi közül a Jetsetter és a Prodigy modellek alkalmasak leginkább, de a speciális igényektől és a beépítés helyétől függően érdemes a forgalmazóval is egyeztetni. Vásárlási szempontoknál különösen fontos a méret, és ezen belül a súly, pláne, ha erkélyre vagy emeletre kerülne a jakuzzi. Ilyen esetekben a padló megerősítésére lehet szükség, vagy akár az ajtó és a falak megbontására, hogy ténylegesen beférjen az egység.

Burkolat

A balesetek megelőzése érdekében csúszásgátló, vizes helyiségekbe szánt padlóburkolat ajánlott, a falakra pedig olyan festék vagy burkolat, ami kitűnően bírja a magas páratartalmat. A meleg víz párolgása a speciálisan elő nem készített falakat hamar kikezdi, ezt akadályozza meg már a tervezési fázisban. Használjon száraz fal technikát vagy cement falat üveg betéttel.

Vezetékezés

A vezetékek szükséges kialakításáról a forgalmazótól és a beszerelőtől kaphat a választott típushoz megfelelő útbaigazítást, de azt már a tervezéskor vegye figyelembe, hogy a lefolyó mellett a vízfeltöltéshez szükséges feltételeket is elő kell teremteni. Egy közeli vízforrás nagyban megkönnyíti majd a medence utántöltését.

Szellőzés

A pára megrekedése ellen egy erős, de csendes ventilátor vagy páraelszívó a legjobb megoldás, amely nem zavarja a medence élvezetét. A helyiség méretéhez választott egység tartalmazzon időzítőt, termosztátot és párátlanítót, így a vele való munka minimális időt vesz el, de a hatásfok maximális marad.

Fűtés

A forró vizes lazításnál a víz hőfoka fontosabbnak tűnik, mint a szobáé, de azért azt sem szabad félvállról venni. Minél közelebb áll a szoba hőfoka a vízéhez, annál kisebb a párolgás mértéke és a szervezetre gyakorolt – ellentétes hőmérsékletből adódó – sokkhatás is csökken (ha épp ez lenne a cél, akkor vesse be a hideg zuhanyt).