Tiszta spa szűrővel pénzt takaríthatsz meg!

A legtöbb odafigyelést a szűrők kívánják meg, ám ha megfelelő rendszerességgel és módon tisztítjuk, akkor nem csak tisztább vizünk lesz, de több pénz marad a zsebünkben.


A legtöbb odafigyelést a szűrők kívánják meg, ám ha megfelelő rendszerességgel és módon tisztítjuk, akkor nem csak tisztább vizünk lesz, de több pénz marad a zsebünkben.

A filter három alkatrészből áll. Az első maga a szűrőtest, ami egy fehér színű, rakott, szövetszerű anyag. Ezen halad át a víz, és ez szűri meg a vizet a benne található baktériumoktól, piszoktól. A második része a mag, amely egy lyukacsos henger. Ez engedi a víz áramlását. A harmadik rész a szűrő két végén található. Ezek a műanyag végződések tartják fixen a szűrőt, és ezek segítségével tudjuk rögzíteni a medencéhez.

Mi történik a szűrővel, ha nem megfelelően tiszta? Maga a textil teljesen megtelik kosszal és eltömődik, így hiába próbálja a víztisztító rendszere átjuttatni rajta a vizet, nem lesz képes rá. Ennek hatására a belső szerkezete megroppan, akár össze is törhet. Ha sokáig így marad a szűrő, akkor könnyen előfordulhat, hogy a motor leég.

Mit kell tennünk? A szűrőket heti rendszerességgel kell tisztítani. A tisztító folyadékba behelyezett szűrőket legalább egy óra hosszat áztassuk, majd alaposan mossuk át. Akár egy slaggal is megcsapathatjuk, a lényeg, hogy maradéktalanul minden kosz kijusson belőle. Ideális esetben legalább 1 napot száradni kellene hagyni. Ahogyan a tiszta ruhát, így a szűrőt is helyezzük ki a napra, hogy a baktériumok mind egy szálig elpusztulhassanak.

Jó megoldás, ha rendelkezünk még egy garnitúra szűrőkészlettel. Ennek több előnye is van: nem kell megvárni, míg a szűrőket megtisztítjuk, megszárítjuk, mert helyette egyből betehetjük a másik garnitúrát, és már élvezhetjük is a medencénket. A koszosat pedig az egy hét alatt akkor tisztítjuk ki, amikor kedvünk és időnk engedi. Másfelől így van idő arra is, hogy kiszáradjon rendesen a szűrő, így sokkal higiénikusabb lesz minden. Harmadsorban pénzt takarítunk meg, mert ezzel a módszerrel akár egy évvel is elnyújtható a szűrők élettartama.

Honnan tudjuk, hogy elhasználódott a szűrőnk? Elsődlegesen a színéből és a formájából. A szürkévé színeződött, behorpadt szűrőket már nem lehet megmenteni: irány a kuka. Ha a műanyag rész már elvesztette a színét, vagy törött, repedezett, esetleg barnás lepedék fedi be, akkor már olyan régi, hogy nincs keresnivalója a medencénkben. Ha ezeket a tulajdonságokat nem észlelnénk a szűrőinken, ám elérték a kétéves kort, akkor sincs gondolkodni valónk. Új szűrőkre van szükség! Ahogy a féltve dédelgetett autó, úgy a medence is megérdemel egy új szűrőt! És hogy még komolyabbá tegyük: ha nem megfelelően tisztított szűrőkkel dolgozik a medencéd, nem csak a víz minősége látja kárát, de bizony a motornak is baja eshet. Az pedig már százezres költségre rúghat. Szóval, ne sajnáld lecserélni az elhasználódott szűrőket!

Címkék: