A jövő városi járgányai – jobb, mint sétálni

Olyanok, mint egy sci-fi film járművei, egy, legfeljebb két embert képesek szállítani, mozgékonyak és energiatakarékosak. És a közeljövőben elárasztják az utakat.


Olyanok, mint egy sci-fi film járművei, egy, legfeljebb két embert képesek szállítani, mozgékonyak és energiatakarékosak. És a közeljövőben elárasztják az utakat.

Parkoláskor összehúzza magát

A Hiroko egy olyan kétszemélyes miniautó, melyet kifejezetten városi közlekedésre terveznek. Magánhasználatra épp úgy ajánlják, mint tömegközlekedési eszköznek. Tömegközlekedés alatt azt értik a tervezők, hogy afféle automatizált taxiként a repterekről, vasútállomásokról egyesével képes lenne elszállítani az utasokat végső célállomásukig. Ennek érdeklében önjáró modelleket is terveznek. Mind a négy kereke fordul, ráadásul a „a hátsó részét” képes maga alá húzni, így a legkisebb parkolóhelyre is befér.

Kerekes légdeszka

Emlékszel Marty McFly légdeszkájára a „Vissza a jövőbe” című filmből? Na a Boosted Boards pontosan azt tudja, leszámítva a lebegést. Ez egy olyan gördeszka melyet nem kell hajtanod. Csak ráállsz, a kezedbe veszed a bluetooth vezérlőt és már suhanhatsz is az elektromos meghajtásnak hála. Egy töltéssel mintegy tíz kilométert képes megtenni. A tempó kezelése a távirányítón keresztül egyszerű, a kormányzás ugyanaz, mint egy hagyományos gördeszka esetében, és elég könnyű ahhoz, hogy felkapd, ha olyan helyen kell átkelned, ahol nem haladhatsz gördülékenyen.

Fél robogó

A RYNO egy egykerekű robogó. A sebességet a testhelyzeteddel tudod szabályozni, ha előre dőlsz gyorsabban mész, ha hátra dőlsz fékezel, ha felegyenesedsz, akkor megállsz. A forduláshoz jobbra, vagy balra kell dőlnöd. A többit az érzékelők és a motorok elintézik. 16 km/h a végsebessége és olyan helyeken is közlekedhetsz vele, ahova robogó nem teheti be a kerekeit.

Címkék: