Itt a világ első okos bringája

Szép lassan elérkezik az az idő, amikor már mindenből lesz “smart”. Az okosórák és autókba épített androidos kütyük után itt az okosbicikli.


Szép lassan elérkezik az az idő, amikor már mindenből lesz “smart”. Az okosórák és autókba épített androidos kütyük után itt az okosbicikli.

A projekt fejlesztői a Kickstarter-en gyűjtenek a kerékpárra. Mint minden jó dolog, a smart-cycle is hamar összekalapálta a sorozatgyártáshoz szüksége összeget, sőt, még többet is. És még le sem járt a felhívás.

A Vanhawks Valour bringája egy applikáció segítségével tehető okossá. A telefon (Android, iOS) és a kerékpár Bluetooth-on keresztül csatlakoznak egymáshoz és ide-oda küldözgetik az információkat. A bringa kiismer, megismer, kitalálja, mit szeretnél. Mindent rögzít és mindenre figyelmeztet.

Összeköthető a GPS-szel és amennyiben le kell fordulnod, kis fénnyel jelez a kormányon, hogy merre tarts. Ha úgy látja, hogy forgalmas útvonalon haladsz, rezeg, hogy óvatosan haladj. Akkor is szól, ha a holttérbe érkezik egy tárgy (legtöbbször autó, esetleg egy gyalogos), ekkor finoman rezeg az adott oldal markolata.

Emellett az útminőséget is figyeli: érzékeli, ha össze-vissza kacsázol és úgy értelmezi, hogy kátyúkat, hibákat kerülgetsz. A hibákat eltárolja és figyelembe veszi a következő útvonaltervezésnél.

És ha ellopják? Teljes útvonallal, térképen mutatja, hogy merre viszik. Súlya nagyjából hét kiló, ami az egyedülálló szénszálas technológiának köszönhető.

eredeti cikk: VIDGET

Címkék: