Profilom 2018. március 22. Csütörtök - Beáta, Izolda

Már az autók is beszélnek egymással


Bármennyire sokan félünk a repüléstől, az utak még mindig sokkal veszélyesebbek, mint a légi közlekedés. A ránk vigyázó tervezők azonban folyamatos fejlesztésekkel igyekeznek biztonságosabbá tenni a vezetést. Ennek a folyamatnak az eredménye a sofőr nélküli autó, és az az új rendszer is, ami az autók egymás közötti kommunikációjára helyezi a hangsúlyt.

Az elgondolás lényege, hogy az autók folyamatos jelzéseket adnának le környezetüknek helyzetükről, sebességükről, amiket a mellettük elhaladó autók értelmeznének. Ezeket az adatokat elemezve a gépjárművek az emberi reakcióidőnél gyorsabban ismerhetnék fel, és kerülhetnék el a balesetveszélyes szituációkat.

A rádiójelek általi kommunikáció lehetővé tenné, hogy az általad vezetett jármű a lehető legteljesebb mértékben tisztában legyen a körülötte haladó autókkal, még azokat is érzékelné, amelyek szabad szemmel – mondjuk takarás miatt – nem láthatóak. Ez a teljesebb kép nagyobb rálátást és biztonságosabb döntéshelyzeteket eredményezne. A rendszer emellett képes lenne az adatok továbbításán túl, tényleges jelekkel a sofőr tudomására hozni a kényes körülményeket. Hang- vagy fényjelzéssel, esetleg a vezetőülés remegtetésével „mondaná” el a sofőrnek, hogy ideje cselekedni.

Az elgondolás hatékonysága ugyanakkor nagyban függ a kommunikációs rendszer elterjedéséből. Minthogy az eszköz – a tervek szerint – csak a hasonló berendezéssel rendelkező autókat érzékelné, így szükséges lenne az általános használata. Ennek hiányában egy újabb jónak tűnő, de gyakorlatilag kevéssé hasznos tervezet marad csak az egymással beszélő autók képzete. Az USA kormánya azonban komolyan gondolja, és már az elkövetkező években elkezdené felszerelni az ország összes közúti járművét a kommunikációs eszközzel. Ha pedig ott beválik, mi is kezdhetünk reménykedni.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook