Sofőr nélküli luxusautót tervezett a Mercedes

Egy kényelmes társalgóra, mindennel felszerelt nappalira jobban hasonlít a Mercedes-Benz F015, mint egy autóra. Bár kormányt is raktak bele, a kocsi teljesen önjáró.


Egy kényelmes társalgóra, mindennel felszerelt nappalira jobban hasonlít a Mercedes-Benz F015, mint egy autóra. Bár kormányt is raktak bele, a kocsi teljesen önjáró.

A Mercedes jóslata szerint 2030-ra teljesen el fognak tűnni a hagyományos autók és mindenki sofőr nélküli járművekkel fog utazni. Mivel a városok túlzsúfoltak lesznek, ezért a hatékony közlekedést számítógépekre kell hagynunk, és bár a vezetés élménye elveszik, rengeteg szabadidőt fogunk kapni, melyet a Mercedes-Benz F015 tanulmányautójában maximálisan kihasználhatunk.

Négy ülése teljesen körbeforgatható, így az utasok egymással szemben is tudnak beszélgetni. Az ajtókon és hátsó falon érintőképernyős, mozdulatokkal, hanggal is vezérelhető kijelzőket helyeztek el, melyekhez természetesen internetkapcsolat is tartozik. Az ajtók nyitásakor az ülések 30 fokban elmozdulnak, ezzel megkönnyítik a ki- és beszállást. A jármű belső tere végeredményben egy elegáns tárgyalóra, vagy egy mini nappalira emlékeztet.

Azért még autó

Bár eddig csak a kényelmi szempontokat taglaltuk, az F015 luxusautóként is jól teljesít. Hibrid motorja 136 lóerős, az akksik és a hidrogéncellák együttesen 1000 kilométerre elegendő áramot termelnek egy töltéssel. 100 km/h-ra 6,3 másodperc alatt gyorsul, ám károsanyag-kibocsátása szinte kimutathatatlan.

A jármű folyamatosan közli az utasokkal a legfontosabb adatokat a forgalommal és a teljesítménnyel kapcsolatban, de az F015 képes más járművekkel is kommunikálni. Megosztja a többi autóval például az esetleges veszélyforrásokat, balesetek adatait, vagy figyelmezteti a többi járművet a gyalogosforgalomra. A Mercedes terve egy sokkal biztonságosabb jövőt ígér, melyben nem csak a testi épségünket, de a forgalomban elvesztegetett időnket is megmentik.

Címkék: