- írta: Frankó Rita
A császármorzsa több mint egy édesség. Mindenkinek más és más emlékeket juttat eszébe. Kinek a nagymamánál töltött nyarakat, kinek a hütte hangulatát síelés közben.
Egy biztos, mindenkinek fűződik hozzá egy kellemes érzése.
Császármorzsa Kamado Joe grillen
írta: Billege Andras
Hozzávalók:
- 1 bögre liszt
- 2 bögre búzadara
- 2 db tojás
- 4-5 dl tej
- 2 evőkanál cukor
- 1 csipetnyi só
- 50 g mazsola
- 3 csipetnyi vanília örlemény
- 100 g vaj
- 150 g baracklekvár
- 0,5 dl rum
Elkészítés:
A császármorzsa készítését a sütést megelőző napon kezdem. A lisztet a búzadarát összekeverem a tojással, a cukorral és a vaníliával. Annyi tejet öntök hozzá, hogy sűrű palacsinta tésztát kapjak. Éjszakára hűtőbe teszem. Eközben a mazsolát vízbe áztatom, és szintén hűtőbe teszem éjszakára.
A grillt, a hőterelő lapokkal együtt indirekt sütésre felfűtöm, egy öntöttvas serpenyővel együtt. Amíg a grill melegszik a mazsolát a masszába keverem, és ha szükséges, tejjel beállítom a megfelelő sűrűséget.
A vajat a serpenyőbe teszem, és amikor felhabzik, beleöntöm a masszát, majd 10-15 percig sütöm a morzsát. Ezután addig keverem, amíg morzsalékosra szétesik. További 10 percig sütöm, néha megkeverve, hogy mindenhol szépen meg piruljon. Amíg a morzsa sül, egy másik edényben a rummal elkevert baracklekvárt összemelegítem.