Kokoreç

A Kokorec az egyik legnépszerűbb török street food napjainkban, ami sajnos a Magyar piacra még nem jutott el, mint elődjei a Döner és a Kebab.

Sokan biztos idegenkednek tőle első látásra és hallásra, de amint megkóstolják, biztos vagyok benne, hogy nagyon sok embernek megváltozik a véleménye. Nem kell megrettenni a hozzávalóktól, a Magyarok is ugyanúgy fogyasztják ezeket a hozzávalókat mint például a juhbeles virsli, stbstb. A Dönernél illetve a Kebabnál sem tudjuk mindig pontosan, hogy milyen alapanyagokból készül, tekintsünk erre az ételre is úgy,mint egy sima húsos szendvicsre, és kóstoljuk meg, garantálom, hogy nem fog csalódást okozni.

 

Kokorec

Elkészítési idő: 120 perc
Nehézség: 3

Kokorec

írta: Péczeli Róbert

Hozzávalók:

  • 50 dkg báránybelsőség
  • 2 db ürübél
  • 100 dkg báránytüdő
  • 100 dkg báránymáj
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 4 db citrom
  • 1 adag ürüzsír
  • fekete bors
  • oregánó
  • koktél paradicsom
  • piros kaliforniai paprika

Elkészítés:

 

1. A belet alaposan átmossuk, kívül belül. A belsőségeket megtisztítjuk,és nem túl kis darabokra (nagyjából 1cm) vágjuk. A belet és a belsőségeket sok sóval, borssal, oregánóval bedörzsöljük.

2. A belsőségek darabjait váltakozva nyársra húzzuk, három darab után mindig egy kis ürüzsírt teszünk közéjük, hogy ne legyen száraz az étel. Az egészet szorosan betekerjük a béllel, közben minden kör után megcsomózzuk, és szorosra húzzuk, hogy az egész jól egyben maradjon és ne essen szét, sütés közben.

3. Újból bedörzsöljük sóval, borssal és oregánóval, aztán függőlegesen felállítjuk, hogy kicsöpöghessen. Ezután faszénparázs fölé tesszük, és kezdetben gyors, később egyre lassabb forgatás mellett megsütjük.

4. A kokorecit lehúzzuk a nyársról, és falatnyi darabokra vágjuk mint a tépett húst. A tálon elrendezzük, citromlével bőven meglocsoljuk, és egy kis friss petrezselyemmel megszórjuk.

5. A végén egy kis paradicsommal és paprikával összekeverve egy fél megpirított francia kenyérben tálaljuk.