Fantasztikus omlós borda, amiből nem lehet eleget készíteni.

Omlós BBQ sertésborda

Elkészítési idő: pihentetés + 330 perc
Nehézség: 4

Omlós BBQ sertésborda

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 2 db sertés borda
  • fél kk só
  • 2 ek olaj
  • 180 g barna cukor
  • 180 g cukor
  • 120 g paprika
  • 60 g fokhagyma por
  • 2 ek bors
  • 2 ek gyömbér por
  • 2 ek hagyma por
  • 2 ek rozmaring
  • 2 dl bbq szósz

Elkészítés:

  1. Készítsük elő a húst pácoláshoz. Ehhez vágjuk le róla az ezüstös hártyát és jól sózzuk be.
  2. Csomagoljuk szorosan alufóliába és tegyük a hűtőbe 2 órára pihenni.
  3. Ezután vegyük ki a hűtőből és kenjük le alaposan az olajjal.
  4. A többi fűszert (a bbq szósz kivételével) keverjük össze. Ebből a száraz pácból jól dolgozzunk bele a húsokba 2 evőkanálnyit oldalanként. Mehet vissza a csomagolásba és a hűtőbe egész éjszakára.
  5. Készítsük elő a grillt két zónás sütésre. Helyezzünk egy fél liter vízzel teli edényt a rácsok alá a grill egyik oldalára, majd mellé jöhet a felizzított faszén. Helyezzük be a rácsot és erre is kerüljön, a faszén fölé, egy vizes edény. 
  6. Amikor a grill hőfoka eléri a 110 Celsius körüli hőmérsékletet, jöhet a füstölőfa egy kis füstös aromáért. Ebből körülbelül 100 grammnyit helyezzünk a faszénre és zárjuk vissza a fedőt.
  7. Amikor már van egy kis füstje a fának, tegyük fel húst a rácsokra a fenti vizes edény mellé, a hőforrástól távolabb.
  8. Süssük 30 percig.
  9. Ekkor tegyünk még 100 gramm füstölőfát a faszénre és süssük tovább a húst, további 3 óráig.
  10. Ellenőrizzük a hőmérsékletet és adjunk még egy kevés faszenet a többihez. Öntsük fel a vizet, ha szükséges, és mozgassuk, forgassuk át egy kicsit a bordákat.
  11. Újabb 2 óra sütés után kezd tökéletes lenni a borda. Végezzük el a hajlítós tesztet. Ha a húst enyhén meghajlítva azt látjuk, hogy kezd szakadozni, akkor megpuhult és jöhet a bbq szósz.
  12. Kenjük le alaposan a hús mindkét oldalát a szósszal és közben tegyünk még faszenet a grillre, hogy feljebb tornásszuk a hőfokot.
  13. Helyezzük a húst közvetlenül a faszén fölé 30 másodpercig, hogy megkaramellizálódjon a szósz.
  14. Fordítsuk meg és pirítsuk a másik oldalt is fél percig.