Ha szeretne valami újat kipróbálni a burgerek között, akkor a kacsahús tökéletes egy kis kísérletezésre. A kacsa-lilahagyma páros verhetetlen duó. 

Sonkás kacsaburger lilahagyma lekvárral

Elkészítési idő: 120 perc
Nehézség: 3

Sonkás kacsaburger lilahagyma lekvárral

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 50 dkg kacsamell
  • 30 dkg füstölt sonka
  • 1 ek mustár
  • 5 cl narancs likőr
  • 1 kk rozmaring
  • 1 kk bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma

Elkészítés:

  1. Először a kacsamellel kezdjük, mert azt pácoljuk és majd csak utána daráljuk le! Összekeverjük a narancslikőrt, a borsot, a rozmaringot és a zúzott fokhagymát. Majd a kacsamelleket bepácoljuk vele és egy napot állni hagyjuk.
  2. Másnap a kacsamelleket és a sonkát felkockázzuk és ledaráljuk.
  3. Hozzákeverünk egy kanálnyi jóféle mustárt, és ha a sonka nem volt elég sós, akkor pici sót, de mindenképp kóstoljuk.
  4. Ekkor foghatjuk be a gyerkőcöt is az elkészítésbe és hagyhatjuk, hogy gyúrja össze a hambikhoz valókat. (Addig mi foglalkozhatunk a bucik dagasztásával, ha szeretnénk, és a mártás elkészítésével.) Ha a hús össze lett dolgozva, ebből a mennyiségből 5 db, tenyérnyi húspogácsát készítünk és egy tálon lefedve hagyjuk a hűtőben sütésig!
  5. Jöhet a tűz izzítása és a husink sütése. Izzó parázson, a pogácsákat oldalanként kb. 5 percig sütjük. Az sem baj, ha itt-ott némi elszenesedett részek képződnek rajta! Amíg a hús megsül, a bucik is épp készen lesznek.
  6. Jöhet a nap élvezetes része: az evés! A kettévágott bucikat megrakjuk egy kis uborkával, némi salátalevéllel, és jöhet rá az öntet, majd erre egy szépséges húspogácsa és ami a pikantéria a dologban: mi lila hagyma lekvárt tettünk rá. Felnőtteknek mellé egy roséfröccs vagy egy üveg sör.

Extra tippek:

  • Ha otthon szeretnéd elkészíteni a bucikat, akkor ezekre a hozzávalókra lesz még szükséged: 60 dkg liszt, 10 dkg natúr joghurt, 2 dkg élesztő, 2 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál só, 2 dl tej, 2 db tojás: egy bele, egy a lekenéséhez,  2 evőkanál olaj. A tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval kidagasztjuk és letakarva duplájára kelesztjük. Kelés után 5 egyenlő részre osztjuk, formázzuk és bekenjük tojással, 10 perc újrakelés után forró sütőben megsütjük.
  • Joghurtos szószhoz a hozzávalók: 2 dl natúr joghurt, 10 dkg tejszínes krémsajt, 1 chili paprika apróra vágva, 1 evőkanálnyi apróra vágott koriander vagy petrezselyem levél, 1 kiskanál citromlé és só ízlés szerint. Ezeket egyszerűen összekeverjük.

 A húspogácsák sütését megkönnyíti a burgerkosár használata.