A Kamado Joe grillben ezúttal az edénytartó és a dutch oven kapta a főszerepet, hogy segítségével elkalandozzunk az olasz ízek világába és elkészítsünk egy tradicionális bolognai ragut, mely homlokegyenest különbözik az itthon sokszor bolognai ragunak nevezett paradicsomos édes tésztaszósztól.
 

Bolognai ragu Kamado Joeban

Elkészítési idő: 180 perc
Nehézség: 3

Bolognai ragu Kamado Joeban

írta: Billege Andras

Hozzávalók:

  • 300 g Darált marhahús
  • 150 g pancetta
  • 50 g halványító zeller
  • 50 g sárgarépa
  • 50 g hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1.5 dl vörösbor
  • 1.5 dl Marha alaplé
  • 1 dl főzőtejszín
  • 40 g paradicsompüré

Elkészítés:

 

A kamadot felfűtöttem 200 fokra, amit később vissza fogok venni 150 fokra a főzés idejére

A dutch ovenbe olívaolajon elkezdem pirítani az apróra vágott vagy ledarált pancettát, majd hozzá adom az apróra vágott /lereszelt vagy konyhai aprítóban nagyon picire darabolt/ zöldségeket és addig párolom, amíg minden nedvességük elpárolog. Ezután adom csak hozzá a darált marhahúst és pirítom meg. Itt is figyelek, hogy az nedvesség teljesen el tudjon párolódni a húsból is. Ekkor adom hozzá a paradicsom pürét, amit le is pirítok egy kicsit, majd vörösborral és az alaplével felöntöm. A kamadot visszahűtöm, 150 fokra lassú tűzön kezdem párolni a ragut. Amennyiben szükséges az elfőtt folyadékot pótolni, akkor azt alaplével teszem meg. A főzési idő vége előtt 10 perccel hozzá adom a zsíros tejet vagy főzőtejszínt és egyszer még felforralom. Tradicionálisan tagliatelle tésztához adják a ragut. Ennek ellenére mi most spagettivel tálaljuk.