A július 2-án megrendezett Gasztro Grill fesztiválon a JD's BBQ fűszerkeverékek egyik megálmodója, Kecsedi Dávid ezzel a páratlan, omlós tarjával - is - várta a rendezvény résztvevőit. 

Country style tarjaszeletek sült lencsével

Elkészítési idő: 120-180 perc
Nehézség: 3

Country style tarjaszeletek sült lencsével

írta: Kecsedi Dávid

Hozzávalók:

  • A húshoz:
  • 4-6 szelet tarja (4-5 cm vastag)
  • JD’s BBQ – Fairy Tale RUB
  • A pároló léhez:
  • 3-4 dl ananászlé
  • 2-3 dl BBQ szósz
  • 1 tk JD’s BBQ – Fairy Tale RUB
  • A sült lencséhez:
  • 250 gr száraz lencse (előző este beáztatva)
  • 1 ek JD’s BBQ – Cocoa-Chipotle RUB
  • 1 ek JD’s BBQ – Basic RUB
  • 2-3 ek mustár
  • 1 dl ketchup
  • 1 dl paradicsompüré
  • 1 db pritaminpaprika (kockázva)
  • 1 db fehérhagyma/vöröshagyma
  • 0,5-1 dl BBQ szósz
  • 3-4 ek Worcestershire szósz
  • 1-2 ek szójaszósz
  • 1-3 ek barnacukor
  • 0,3-0,5 dl fekete melasz
  • 0,5 dl almaecet/almabor ecet
  • ízlés szerint szeletelt bacon

Elkészítés:

 

Tarja szeletek:

A tarját enyhe trimmelés után 4-5 cm vastag szeletekre vágjuk, fűszerezzük Fairy Tale RUB-bal, majd 20-30 percet pihenni hagyjuk. Igény esetén 20 perc után újra fűszerezhetjük.

120 fokra előmelegített smokerbe tesszük a szeleteket és 75-80 fokos maghőig füstöljük, ügyelve, hogy a szeleteket végig enyhén nedvesen tartsuk, de még véletlenül se áztassuk el.

Miután elérte a megfelelő hőmérsékletet a hús, az előzőleg összekevert párolólét egy tepsibe, vagy alutálcába öntjük és bele helyezzük a húsokat, majd lefedve visszatesszük a smokerbe. Közel pulled állagúra sütjük (tűpróba). Az utolsó 10-15 percre a párolólében megforgatjuk a húst és fedetlenül a rácsra helyezzük, hogy a máz karamellizálódjon.

Lencse:

Az előáztatott lencsét és minden más összetevőt egy mély tepsiben, vagy alutálcába öntünk, összekeverjük őket, majd a bacon szeletekkel „lefedjük” és 120-150 fokos smokerbe helyezzük. Addig sütjük, míg a bacon a tetején megpirul és a lencse teljesen megpuhul és az elpárolgott nedvesség hatására besűrűsödik. Sütés közben szükség esetén a folyadékot vízzel, alaplével, vagy almalé és almaecet keverékével pótoljuk. Ügyeljünk arra, hogy az almalé édesít, az ecet pedig savanyít az ízvilágon.