Hosszú sütés és még hosszabb előkészület, de minden percét megéri. Egészben sült pulyka, kellemesen citrusos aromával.

Citrusos egész pulyka

Elkészítési idő: pihentetés + 300 perc
Nehézség: 5

Citrusos egész pulyka

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 1 db pulyka
  • 1 db citrom
  • 1 db narancs
  • 100 g szárnyas fűszerkeverék
  • 3 ek olívaolaj
  • 4 ek vaj

Elkészítés:

  1. Törülgessük szárazra a pulykát egy papírtörlővel kívül és belül.
  2. A citrom és a narancs héját reszeljük le, majd keverjük össze a fűszerkeverékkel és az olajjal.
  3. Tegyük a pulykát egy sütőtálba, és ezzel a keverékkel kenjük le a a bőrét és a belsejét alaposan.
  4. Fóliázzuk le az egészet és hűtőben pihentessük 24 órát.
  5. Sütés előtt vegyük ki egy órával és fűtsük fel a grillt alacsony-közepes hőfokra.
  6. A felesleges nedvességet itassuk le a pulykáról, majd kenjük le az olvasztott vajjal a bőrt.
  7. A citromot és a narancsot vágjuk gerezdekre, és tegyük bele a pulyka belsejébe.
  8. Készítsük elő a grillt indirekt grillezésre és egy marék füstölőfát is odatehetünk.
  9. Tegyünk egy csöpögtető tálcát pulyka alá és töltsük meg félig vízzel.
  10. Majd tegyük fel a húst, mellrésszel fölfelé a grillre a csöpögtető tálca fölé.
  11. Zárt tető alatt süssük a pulykát 3-4 órán keresztül, időnként forgatva a húst, hogy egyenletesen süljön.
  12. Amikor elkezd sötétedni a bőre, takarjuk le alufóliával.
  13. Húshőmérővel ellenőrizzük, hogy teljesen megsült-e, és ha igen, vegyük le a grillről.
  14. Felvágás előtt legalább 20 percig pihentessük egy vágódeszkán.