Egyszerű köret póréhagymából azoknak, akik szeretik a letisztult japán konyha ízvilágát.
Póréhagyma misóval
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 4 db póréhagyma
- 50 g miso
- 3,6 dl sake
- 1 ek rizsecet
- 1 szál tárkony
- 1 szál borsikafű
- 2-3 db fekete árvácska
Elkészítés:
- A grillt melegítsük elő közepes hőfokra.
- A póréhagymát vágjuk ketté a fehér-zöld rész találkozásánál. A fehér részt hosszában vágjuk félbe, míg a zöld részt aprítsuk fel.
- A miso pasztát keverjük el a szakéval és az ecettel, majd ezzel kenjük le a póréhagyma fehér részének vágott felét.
- Egy öntöttvas lábasba tegyük bele a zöld részét a póréhagymának, az árvácskát, tárkonyt és a borsikafűt.
- A póréhagymát tegyük fel a grillre vágott felükkel lefelé, majd a tetejükre tegyük fel az öntöttvas edényt, majd amikor megpirult ez a fele, akkor fordítsuk meg és pirítsuk le a másik oldalt is.
- Ezután a póréhagymát tegyük bele az edénybe és így süssük 15 percig az egészet a grillen.
- Közben a misós keverékből kenjük fel egy keveset a vaslapra és amikor megpirul és megszárad, szedjük le, tegyük egy kis tálba.
- A sült póréhagymát tegyük egy tányérra.
- Egy mozsárban törjük össze a többi ízesítőt, majd adjuk hozzá a pirított misót és ezzel szórjuk meg a póréhagymákat.