Egyszerű köret póréhagymából azoknak, akik szeretik a letisztult japán konyha ízvilágát.

Póréhagyma misóval

Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: 1

Póréhagyma misóval

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 4 db póréhagyma
  • 50 g miso
  • 3,6 dl sake
  • 1 ek rizsecet
  • 1 szál tárkony
  • 1 szál borsikafű
  • 2-3 db fekete árvácska

Elkészítés:

  1. A grillt melegítsük elő közepes hőfokra.
  2. A póréhagymát vágjuk ketté a fehér-zöld rész találkozásánál. A fehér részt hosszában vágjuk félbe, míg a zöld részt aprítsuk fel.
  3. A miso pasztát keverjük el a szakéval és az ecettel, majd ezzel kenjük le a póréhagyma fehér részének vágott felét.
  4. Egy öntöttvas lábasba tegyük bele a zöld részét a póréhagymának, az árvácskát, tárkonyt és a borsikafűt.
  5. A póréhagymát tegyük fel a grillre vágott felükkel lefelé, majd a tetejükre tegyük fel az öntöttvas edényt, majd amikor megpirult ez a fele, akkor fordítsuk meg és pirítsuk le a másik oldalt is.
  6. Ezután a póréhagymát tegyük bele az edénybe és így süssük 15 percig az egészet a grillen.
  7. Közben a misós keverékből kenjük fel egy keveset a vaslapra és amikor megpirul és megszárad, szedjük le, tegyük egy kis tálba.
  8. A sült póréhagymát tegyük egy tányérra.
  9. Egy mozsárban törjük össze a többi ízesítőt, majd adjuk hozzá a pirított misót és ezzel szórjuk meg a póréhagymákat.