10 tanács profi grillszakácsoktól

Ha szeretnéd kipróbálni a grillezést vagy szélesítenéd a repertoárod, nem is kezdhetnéd jobb időben. Élvezd ki a kerted nyújtotta előnyöket és tölts el családoddal egy tevékeny és szórakoztató napot grillezéssel. Vagy kettőt!


A grillezés ősi ösztöne ott lapul mindannyiunk szívében, de igazán jól csinálni, ismerni minden csínját-bínját ugyanolyan szakma, mint bármi más. A jó hír viszont, hogy szakértők szerint már 20 óra befektetett munkával elérhetsz arra a szintre, ami örömöt és jó eredményeket hoz a kültéri sütésben. Hogy ez az első 20 óra valóban hatékony és hasznos legyen, összeszedtünk 10 tanácsot a profiktól, ami minden grilltípusnál működik!

  1. A grill helyét mindig úgy válaszd meg, hogy távol legyen minden éghető anyagtól. Műanyag székek, fák vagy éppen a kerítés, jobb, ha legalább 2 méter távolságra vannak, hogy a grill magas hője ne kezdhesse ki őket.
  2. Mindig tisztítsd le a rácsokat és a grillfelületet mielőtt új ételt helyezel rá. Ezzel megelőzheted az ízek összefolyását és az étel is kisebb eséllyel ragad majd le.
  3. Ne sajnáld az időd az előkészületektől. A kapkodás csak hibához vezet, a hideg grill pedig egyenetlen sütéshez.
  4. A pácolt húsok esetében legalább 1 órát szánj arra, hogy az ízek beivódjanak a húsba.
  5. Mindig felkészülten vágj neki a grillezésnek. Ehhez szükséged lesz megfelelő célszerszámokra, amelyek megkönnyítik majd a munkát, és nem kell sütéshez alkalmatlan félmegoldásokkal elrontanod a reménykeltő végeredményt.
  6. Fél szemed mindig a grillen legyen. Ha csak nem alacsony hőfokon sütsz valamit, sose távolodj el nagyon messzire a grilltől, mert bármikor jöhet egy fellángolás, ami tönkre teheti az addigi kemény munkád.
  7. A fellángolásokat elkerülni nagyon nehéz húsok esetén, de semmiképp ne próbáld meg víz locsolásával enyhíteni a felcsapó lángok haragját. Mivel ezt a jelenséget a lecsöpögő zsír okozza, mérsékelheted a fellángolásokat, ha a felesleges zsírt eltávolítod a húsról. Ha mégis megtörténik, akkor tedd át a húst a grill egy másik részére, ahol nem érik közvetlenül a lángok és így nem éghet meg a felszíne.
  8. Az ételt olajozd és ne a rácsokat! A rácsokról ugyanis nagyon hamar leég az olaj, és nemcsak hogy nem használ semmit, de még kellemetlen ízt és rákkeltő anyagokat is hátra hagyhat. Csak akkor olajozd a rácsot, ha azonnal rá is teszed az ételt.
  9. A cukrot is tartalmazó mázakat, szószokat mindig csak a sütés végén kend fel a húsra, mert ezek túl könnyen megégnek a sok sütéstől. Ha ezt szeretnéd elkerülni, akkor a sütés utolsó perceiben kend csak fel.
  10. Az elkészült ételeket mindig tiszta tányérra tálald. Még véletlenül se használj olyan tálcát vagy evőeszközt, amelyek a nyers húsokkal is érintkezhettek, mert az könnyen gyomorrontáshoz vezethetne. Ezt jobb elkerülni és elmosogatni sütés közben.