3 hasznos tipp a téli grillezéshez

Ahogy egyre hidegebbre fordul az idő, úgy teszik el a legtöbben a grillfelszerelést. Kevesebbet időzünk a kertben, és a nyáron oly jóleső csapatos grillpartiknak is fájó szívvel, de búcsút mondunk. Szerintünk nem kell így lennie! Télen is élvezheted a grillezés örömét, ha betartod ezt a három szabályt!


Öltözz rétegesen!

A téli grillezés leginkább a felkészülésben tér el a nyári változattól. Sokkal több előkészületet igényel, már a ruha kiválasztása is. Mivel jó esetben is minimum egy-két órát lesztek kint a hidegben, fontos a vízálló és réteges öltözet, amiben könnyű mozogni. Erre még vegyél fel egy hőálló grillkötényt, ha nem akarod, hogy a kabát lássa kárát, ha túl közel merészkedsz a forró grillhez. És célszerű a grillkesztyű is, amit nem kell levenni, ha meg akarsz fogni egy eszközt, de azért melegít is egy kicsit.

Öltöztesd fel a grillt is!

A saját ruhád mellett a grillét is érdemes megtervezni. A külső hideg időben ugyanis a grill felfűtése és melegen tartása jelenti a legnagyobb kihívást. Ilyenkor legalább negyed órával tovább tart a kezdő hőmérséklet elérése, és a fűtőanyag is jobban fogy majd, erre szintén készülj. Télen különösen nem éri meg nyitogatni feleslegesen a grillt, mert minden nyitás 2-3 perccel is visszavetheti a sütési folyamatokat a hideg miatt. Hogy jobb legyen a grill hőtartása, használhatsz grilltakarót vagy hőálló hegesztőtakarót. Hasonló hatást érhetsz el, ha tető hiányában, a tűztérre téglákat teszel, (esetleg az étel fölé is kis árkádot emelsz belőlük), mert így a tégla visszasugározza majd a felszabaduló hőt.

Keep it simple!

A téli grillezés alatt élvezheted a természet közelségét, a csípős levegő és a meleg grill borzongató kontrasztját, de az ételekkel való kísérletezésre inkább az enyhébb időt válaszd. Télen készíts gyorsan és egyszerűen süthető ételeket. A vastag húsokat és egész szárnyasokat tartogasd a nyárra, inkább maradj a kolbásznál, hamburgernél vagy csirkemellnél. Az előkészületeket végezd el a lakás melegében, kint a hidegben, már tényleg csak a sütésre koncentrálj. Ha pedig elkészült a finomság, meleg tányérra téve azonnal küldd be a lakásba vagy fogyaszd el helyben, mert a zimankóban pillanatok alatt kihűl majd.

Ha nem tudsz vagy akarsz éppen messzire menni a háztól, de már vágysz a szabadba, akkor vedd számításra a téli grillezést is. Bár egy kicsivel több szervezést igényel, a tél szépsége és a friss levegő kárpótol majd a pirosló fülekért. Szóval a sapkáról se feledkezz meg!