Direkt vagy indirekt grillezéssel süss

A grillezés elsőre talán egyszerűnek tűnik, de már az elején el kell dönteni, hogy az ételt közvetlenül a tűz fölött vagy csak attól távolabb süsd. Mivel a recept nem mindig tér ki erre az igen fontos részre, ezért adunk egy általános érvényű útmutatót, amihez mindig lehet fordulni.


A direkt vagyis közvetlen grillezés az, amikor a hőforrás fölött készül az étel. Itt van a legmelegebb és itt éri a legtöbb hőhatás az ételt, ezért csak olyankor ajánljuk, amikor az étel viszonylag kicsi, puha és gyorsan átsül. Ökölszabályként azt mondhatjuk, hogy ami maximum 20 percig sül, azt lehet így készíteni. Ennél tovább nem érdemes közvetlenül a hőforrás fölött tartani az ételt, mert a külseje megég, de belül még nyers marad.

A grillezés másik fajtája a közvetett vagyis indirekt grillezés, ami már a hőforrástól távolabb zajlik. Ez lehet egy kikapcsolt grillégő fölötti terület vagy a faszént rendezhetjük el úgy, hogy egy részre ne vagy kevesebb jusson. Így egy hűvösebb részt hozhatunk létre a grillen, amin hosszabb ideig is sülhet a hús, anélkül, hogy a külseje megégne. A keményebb és nagyobb húsok esetén érdemes bevetni, ami 20 percnél hosszabb elkészítési időt igényel.

Címkék:

grill sütés