Grilltisztítás könnyedén: a gőz erejével

A gőzölés szakszerű használata nemcsak a grillezésnél jelent hathatós segítséget, de a tisztítási folyamatokat is leegyszerűsítheti. Különösen ajánlott régi vagy leégett szennyeződések eltávolítására.


A grill használata után jöhet a tisztítás. Ehhez a még mindig forró grillre, helyezzen fel egy edényben meleg vizet, és zárja le a grill fedelét. Hagyja magas fokon „sülni” pár percig, hogy lobogjon a víz. A forrás hatására keletkező gőz a fedő alatt hamar eljut mindenhova, és fellazítja a leragadt koszt. 5 perc elég a művelethez, de még hátravan a munkásabb rész.

A grill lekapcsolása után, óvatosan nyissa fel a tetőt (vigyázzon a forró gőz kiáramlásával), és egy szivaccsal vagy ahol lehet, egy erős kefével álljon neki a sütőtér takarításához. A gőz már elvégezte a munka nehezét, önnek szinte csak össze kell szednie a koszt. A tisztítás után ügyeljen arra, hogy a grill száraz legyen, mielőtt elteszi, így elejét veheti a rozsdásodásnak.

A grill tehát tisztítható gőzzel, de mi a helyzet a zsírfogó, gőzölő tálcával, amit a sütéshez használt? A tisztítást ennél sem maradhat el, de a gőzöléshez használt folyadékot tároló edény már nem jelenthet igazi kihívást. A folyadékba lecsöpögő zsírt egy papírral le lehet itatni a víz felszínéről, amikor az egész kihűlt. Ha gyorsítani szeretné a lehűlést, dobjon jégkockákat a vízbe. Ezután a hátramaradt folyadékot érdemes a WC-be vagy a lefolyóba önteni. Ha a kertbe ürítené az edény tartalmát, kéretlen látogatókra számíthat hangyák és egyéb rovarok személyében.