Otthoni pizzaparti gyerekekkel

A ki tudja meddig fent álló kényszerű vagy önként vállalt karantén rengeteg kihívást tartogat, de ott vannak szerencsére a pozitívumok is. A családdal együtt töltött minőségi idő, a közös élmények és együtt sütések-főzések olyan emlékké válhatnak, amelyek örökre velünk maradnak. Erre például tökéletes a gyerekekkel együtt készített pizzaparti, ami könnyebbé és szórakoztatóbbá teszi az ételkészítést is.


A hamburger, rántott hús és pizza kevés gyerek szemét nem készteti csillogásra, egy pizzapartira tehát biztos könnyű őket rábeszélni. A rendelés helyett azonban készítsétek együtt a tésztát, így mindenki személyre szabhatja saját ételét, jól szórakozhattok és a gyerekeket észrevétlenül vezethetitek be a sütés és a grillezés rejtelmeibe. A tészta elkészítése sokakat visszarettent, a házi pizza azonban egyáltalán nem egy bonyolult étel, a gyerekek is bátran megpróbálhatják a dagasztást és nyújtást.

A recept egy végtelenül egyszerű kenyér tészta. Egy 28 cm-es átmérőjű vékony tésztás pizzához keverj össze 15 dkg lisztet, fél teáskanál sóval, egy evőkanál olajjal, egy teáskanál oregánóval, pici cukorral és 3 g szárított élesztővel. Erre önts rá körülbelül 1 dl langyos vizet és dolgozd össze a tésztát. Ha túl lágy és még ragad a kézhez, adhatsz hozzá egy kevés lisztet, amíg könnyen gyúrható lágy tésztát nem kapsz.

Ezután tedd félre letakarva, és jöhet a grill begyújtása és a feltétel előkészítése. A legfinomabb eredményt a faszenes vagy fával fűtött grillek adják, de gázgrillen is süthetsz. A lényeg, hogy magas hőfokot (200-250) és zárt tetőt használj. Amíg melegszik a grill, reszeljetek rengeteg sajtot, elő a felvágottakkal és kinek mi a kedvence. Túl sok feltétel felhalmozni a pizzára azonban nem érdemes, mert nem sül át a közepe rendesen a rövid sütés alatt. 3-5 feltét pont elég egy ízekben gazdag, ropogós pizzához.

A tésztát nyújtsátok ki a gyerekekkel, nem baj ha nem lesz kör alakú. Akár több kisebb amorf pizzát is készíthettek. Kenjétek le pizzaszósszal a tésztát, és jöhet a sajt. Sokan a feltétekre rakják a sajtot, de jobban elolvad és nem ég meg, ha azt közvetlenül a szószra tesszük. Jöhetnek a feltétek. És kész is! Az egész folyamat nem vesz többet igénybe fél óránál és olyan pizzátok lesz, amilyet akartok.

Ha a grill felmelegedett, egy pizzalapát vagy sütőlap segítségével tegyétek be a tésztákat, és jöhet a rövid sütés. 10-15 percnél általában nem kell több egy pizzának, hogy ropogósra süljön, de azért időnként nézzetek rá. Amíg sülnek, a gyerekek megteríthetnek, elkészülhet a pizzához tökéletesen passzoló házi limonádéval. Ennél több nem is kell egy tökéletes családi ebédhez, ami még finomabb lesz a tudattól, hogy mindenki aktívan hozzájárult az elkészültéhez.