A meleg víz jótékony hatásai

A meleg vizet évszázadok óta nagyra értékelik pozitív hatásai miatt az emberek, de vajon miért jó, ha rendszeresen elmerülsz a forróságban? Miben hoz változást a meleg fürdő vagy éppen a meleg víz fogyasztása?


A meleg víz, akár külsőleg, akár belsőleg alkalmazzuk, rengeteg pozitív változást hozhat az életükbe. Az ókori Rómától a modern Japánig számtalan szerencsés hódol napi szinten a meleg vizes fürdőzésnek, bizonyítva, hogy sokszor a legegyszerűbb dolgok hozzák a legnagyobb élményeket! 

A meleg víz fogyasztása (különösen reggel) például kifejezetten jót tesz a méregtelenítésnek és az emésztőrendszernek. Jobb felszívódást eredményez és fokozza az emésztést. Megéri hát egy pohár meleg vízzel kezdeni a napot! De mi a helyzet a meleg vizes fürdővel? Ennek is hasonlóan jótékony hatásai vannak reggelente?

Határozottan! Bár másfajta előnyei vannak a meleg vizes fürdőnek, mint egy pohár meleg víznek, ugyanúgy pozitív hatásokat tapasztalsz majd, amikor beiktatod a hétköznapjaidba a forró fürdőt! Az, hogy reggel vagy este hódolsz ennek az új szokásnak, inkább az életviteledtől függ majd, az előnyük nem csökkennek, bármikor is merülsz el a vízben. 

A testet körbeölelő meleg víz kitágítja az ereket, ezzel növelve a véráramlás, ami egyrészről edzi az érrendszert, másrészről segíti a méregtelenítést és a anyagcsere megfelelő működését. A fokozott vérellátás következtében a szervekhez gyorsabban jut el az oxigén és a tápanyag, ami kiegyensúlyozott működést tesz lehetővé.

A meleg hatására ellazulnak az izmok és oldódnak a görcsök, ez pedig nyugtatóan hat a szervezet egészére. Mikor az agy érzékeli, hogy a test ellazul, automatikusan csökken a stressz szint, a légzés nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá válik. Ez a teljes ellazulás kifejezetten jót tesz a mentális egészségnek, így a meleg vizes fürdő nemcsak a testnek, hanem a léleknek is gyógyír. 

Nem véletlen, hogy a vizes terápia (hidroterápia) ma is szerves része a gyógyászatnak. A vízből felszálló gőz jót tesz a tüdőnek, a felhajtó erő tehermentesíti az ízületeket, úgyhogy kifejezetten ajánlott (természetesen orvossal egyeztetve) felső légúti megbetegedések, ízületi problémák vagy akár mozgásszervi műtétek után is. Az első - a meleg vizet folyamatosan szolgáltató - jakuzzi is egy orvosi segédeszközként készült, ami egy sokízületi gyulladásban szenvedő fiatal kínjait enyhítette.

Ma már inkább a luxus pihenés szinonimája a masszázsmedence, pedig sokkal több egy barátoknak mutogatható kelléknél, megőrizheted, sőt fejlesztheted vele az egészségedet. Fizikai és szellemi síkon!

Ha szeretnéd te is napi szinten élvezni a meleg víz és a pezsgőfürdőzés minden előnyét, és ezzel rálépni az egészségtudatosabb és kiegyensúlyozottabb élethez vezető útra, akkor nézz körül a SpaTrend kínálatában. A kiváló minőségű jakuzzik között könnyedén megtalálhatod azt a darabot, ami csekély áramfogyasztás mellett képes örömet és egészséges hozni a mindennapjaidba!