A nyári kert elengedhetetlen kelléke

Ahogy nincs két egyforma lakás, úgy nincs két egyforma kert sem. Jó esetben mindegyik a tulajdonosok igényeihez igazodik és az ő kültéri szabadidő tevékenységeiket tükrözi. Van egy elem azonban, ami egyikből sem hiányozhat!


Bármilyen eltérőek is legyenek az egyes kertek méretükben, kialakításukban, burkolatukban vagy bútoraikban, a tökéletes kültéri térből nyáron nem hiányozhat az árnyék. Lehet természetes (növények) vagy mesterséges (árnyékoló, elő tető), de mindenképpen ki kell alakítani legalább egy kis árnyékos részt a kültéren.

A hosszú kint tartózkodás záloga ugyanis, hogy időnként el lehessen vonulni a napról. Ez ma már nem csak kényelmi, hanem egészségügyi szempont is, főleg gyerekek és idősebbek számára. A szív- és érrendszeri betegnek is kiemelten fontos a hűvösebb rész, de még a teljesen egészséges felnőttek se tartózkodjanak délelőtt 11 és délután 3 között a napon. Ha árnyékos helyre tud húzódni, akkor a kertet nem kell elhagynia.

Az árnyékoló kerülhet a kinti bútorok vagy az étkező fölé, de a grill és a jakuzzi fölé is. Ahol egyhuzamban sok időt tölt, oda építsen ki valamilyen árnyékot, akár elhúzhatót, hogy szabadon dönthesse el mikor vonulna el egy kicsit a kínzó napsugarak elől.