Profilom 2018. február 25. Vasárnap - Géza

Egészséges ételek a grillről - egészen kis kortól is


A grillezett ételek már viszonylag korán beépíthetőek a gyerekek étrendjébe, természetesen a kor sajátosságait figyelembe véve. Mivel grillezni nem csak húsokat lehet, a változatosság érdekében próbálj ki minél többféle alapanyagot.

A változatosság ugyanis a kulcs a nem válogatós gyerekek neveléséhez. Próbálj minél többféle ételt kipróbáltatni vele, és még akkor se keseredj el, ha valamire nemet mond. Ilyenkor jön jól a grillezés, amivel más ízeket és textúrát lehet kicsikarni a zöldségekből és gyümölcsökből. Ha valamit nyersen vagy főzve nem eszik meg a gyerek, egyáltalán nem biztos, hogy sütve is elutasítja.

A vitaminok mellett a két év alatti gyerekeknél fontos a zsírbevitel is. A fejlődés szempontjából muszáj beépíteni az étrendbe, de nem mindegy mit és hogyan vesz magához. A tejtermékek és halak is megfelelő mértékben tartalmaznak zsírt a gyerekek számára, ezért nem kell csak rántott húsban gondolkodni. Olyannyira nem, hogy a zsírban sütött ételeket teljesen el is hagyhatod és grillezésre cserélheted.

A grillezett ételek kevesebb zsírt tartalmaznak, így felnőttek és gyerekek számára is egészségesebbek. Tovább csökkentheted az ételek zsírtartalmát, ha a húst a sütés előtt zsírtalanítod vagy leveszed a bőrét. Az így elvesztett zsírmennyiséget egy kis olaj hozzáadásával kompenzálhatod, hogy ne legyen nagyon száraz a végeredmény, de arra ügyelj, hogy az egészségetek érdekében olyan olajat válassz, ami egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Ilyen például a szójaolaj, az olívaolaj és a repceolaj.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook