Testi és lelki egészségünk megőrzése télen

Itt a december, a nappalok még mindig csak rövidülnek és a fagyos szél, no meg az ónos eső miatt még az orrunkat se nagyon dugjuk ki a házból. Sajnos előbb-utóbb testi és lelki egészségünk látja kárát a "befordulásnak". Nem kellenek nagy dolgok ahhoz, hogy a téli hónapokban is megtartsuk egészségünket. Mutatjuk, hogy mire figyeljen!


A téli hónapok sok ember számára kihívást jelenthetnek a testi és lelki egészség megőrzése szempontjából. Az alábbiakban adunk néhány tippet, amelyek segíthetnek abban, hogy télen is egészséges és kiegyensúlyozott maradjon:

Mozgás: Bár hideg van kint, a rendszeres testmozgás elengedhetetlen testi-lelki egészségünk megtartása érdekében. Egy rövid séta friss levegőn, vagy pár otthon végzett gyakorlat (pl. jóga, torna) után mindenképpen jobb lesz a hangulata és teste is meghálálja majd a törődést.

Öltözködés: Fontos, hogy megfelelően öltözzünk ebben a zimankós időben. Hallgassunk szüleink, nagyszüleink tanácsára és öltözzünk rétegesen, ne felejtsük el a sapkát, sálat, kesztyűt sem. 

Táplálkozás: Az egészséges étkezés fontos télen is. Fogyasszunk sok friss gyümölcsöt és zöldséget, szezonális fogásokat, valamint olyan meleg, fűszeres ételeket, amelyek segítenek fenntartani a testhőmérsékletet.

Elegendő folyadékfogyasztás: A téli időszakban is fontos a megfelelő hidratáció, bár erről gyakran megfeledkezünk. Fogyasszunk elegendő vizet, gyümölcs teát és más alacsony kalória tartalmú, egészséges italokat.

Napfény és D-vitamin: A napfény hiánya télen hatással lehet a hangulatunkra. Próbáljunk minél több időt tölteni a szabadban vagy használjunk mesterséges fényforrásokat. Télen kiemelten fontos a D-vitamin pótlása is, ellenőrizze, hogy a megszokott vitaminjai tartalmaznak-e megfelelő mennyiségű D-vitamint.

Társas kapcsolatok: Tartsuk a kapcsolatot barátainkkal, családtagjainkkal. A társas kapcsolatok segíthetnek leküzdeni a téli depressziót és segíthetnek fenntartani a jó hangulatot. Szervezzen téli programokat szeretteivel: menjenek el korcsolyázni vagy hívja meg barátait egy téli grillpartira!

Stresszkezelés és relaxáció: Keressük azokat a módszereket (pl. meditáció, légzőgyakorlatok, relaxációs technikák, hidroterápia, hidromasszázs), amelyek segítenek csökkenteni a stresszt és megőrizni a mentális egyensúlyt.

Személyes fejlődés: Töltsünk időt olyan tevékenységekkel, amelyek örömet okoznak, és segíthetnek személyes fejlődésünkben (pl. új hobbi, olvasás, tanulás). Jelentkezzen például egy online madárismereti tanfolyamra, frissítse fel nyelvtudását vagy látogasson el el remek grill tanfolyamra!

Fontos megérteni, hogy mindenki más, emiatt máshogy reagálunk a sötét, hideg hónapokra. Ha Ön már bevált recepttel rendelkezik, akkor ne változtasson, de mindig érdemes kipróbálni egy-egy új tevékenységet, ötletet. De amennyiben úgy érzi, hogy  lelki vagy testi problémákkal küzd, fontos, hogy mihamarabb konzultáljon egy szakemberrel!