Amikor folyamatosan működik a sütő és már nem bírja az ünnepségre készülő ételek készítését, akkor érdemes elővenni a grillt is. A főételek mellett a sütemény is egészen különlegessé válik a grillen készítve, mint például ez az almás pite!

Hagyományos almáspite grillen készítve

Elkészítési idő: 110 perc
Nehézség: 4

Hagyományos almáspite grillen készítve

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 250 g liszt
  • 280 g vaj
  • 2 db tojás
  • 8 db alma
  • 130 g cukor
  • 2 kk fahéj
  • 4 ek víz
  • 1 csipet só

Elkészítés:

  1. Egy nagyobb edénybe szitáljuk bele a lisztet, majd adjuk hozzá a kisebb darabokra vágott vaj nagy részét (220 g).
  2. Jöhet bele a só és a víz és az egyik tojás enyhén felverve.
  3. Gyorsan dolgozzuk össze az egészet először fakanállal vagy tésztakeverővel. Ha kézzel dolgozunk pár mozdulattal csak addig gyúrjuk a tésztát, míg nagyjából összeáll egésszé és felveszi az összes lisztet. Nem kell homogén és sima tészta, nem baj, hogy darabos.
  4. Ezután tegyük be a hűtőbe pihenni 2 órára vagy a fagyasztóba 15 percre. 
  5. Amikor szépen kihűlt, akkor vegyük ki a tészát, nyújtsuk ki és tegyük egy kivajazott formába. 
  6. A maradék tésztából vágjunk ki egy akkora kör alakot, hogy be is tudjuk majd fedni a kész pitét. Mindkettőt tegyük a hűtőbe pihenni az összeállításig. 
  7. Melegítsük elő a grillt 190°C-ra, és készítsünk be egy vízzel teli tálcát is a sütőrács alá.
  8. Hámozzuk meg és vágjuk apróra az almákat.
  9. Ezután szórjuk rájuk a fahéjjal elkevert cukrot és forgassuk össze az egészet. 
  10. Az almás keveréket halmozzuk a tésztára és a tetejére osszuk el a maradék vajdarabokat.
  11. Végül zárjuk le a pitét a megmaradt tésztéval. A széleket nyomjuk össze, középen pedig vágjunk egy lukat a tésztára. Ehhez használhatunk kiszúrót is, hogy csillag vagy fenyőfa alakú lukat készíthessünk. 
  12. A megmaradt tojást verjük fel és ezzel kenjük le a tésztát.
  13. Végül szórjuk meg a tésztát kristálycukorral.
  14. Tegyük a grillre a desszertet és süssük 90 percig vagy amíg alul és felül és szép aranybarnára színeződik a tészta.
  15. Elkészüléskor még nagyon forró és nem szeletelhető, tehát legalább 1 órát hagyjuk kihűlni tálalás előtt!