Napi grillreceptünk: Mézes-fokhagymás bárány a nyárson
- írta: Peitli Csilla
- 2017.05.10
A bárány gazdag ízvilágú húsát egy egyszerűbb mártással hangsúlyozza a recept, amelynek szaftosságát a sütési eljárás garantálja. Nagyszerű ízek egy falatba sűrítve.
A bárány gazdag ízvilágú húsát egy egyszerűbb mártással hangsúlyozza a recept, amelynek szaftosságát a sütési eljárás garantálja. Nagyszerű ízek egy falatba sűrítve.
Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza
Hozzávalók:
1 kg báránycomb
2 ek. citromos bors
55 g vaj
2 kk. rozmaring
3 gerezd fokhagyma
1 db citrom héja
1 db narancs héja
75 g méz
Az előkészületeket akár egy nappal előbb is elvégezheted, de egy órával a grillezés előtt érdemes a húst bedörzsölni a citromos-boros keverékkel.
A vajat olvaszd fel és keverd el benne a rozmaringot, az apróra vágott fokhagymát és a citrusok héját. Ezután tedd a húst egy zárható zacskóba, majd öntsd rá az előbb összeállított pácot. A zacskót lezárva, hűtőben pihentesd a húst a sütésig. Egy órával a sütés előtt vedd ki a húst, hogy szobahőmérsékletre melegedjen, és ne sokkolja a grill magas hőfoka.
Sütés előtt közvetlenül vedd ki a pácléből a húst, majd egy törlővel itasd le róla a felesleges nedvességet, és enyhén kend át olajjal a húst. (A maradék pácot őrizd meg.)
A közepes hőfokra előmelegített sütőre tedd fel a nyársra húzott bárányt, majd rögzítsd a húst, hogy a forgásnál se essen le. Ha a fő égőket használod vedd lejjebb a hőfokot a sütéshez egy kicsit, nehogy túlsüljön az étel.
Zárt tető alatt süsd a húst, de 20 percenként ellenőrizd a párologtató edény vízszintjét, ha túl alacsony lenne, önts hozzá forró vizet.
A hús elkészültét legbizonságosabb módon húshőmérővel ellenőrizheted. (57-62 celsius közötti értékre törekedj, ha mediumra törekszel.) Miután a húst levetted a grillről, tedd egy deszkára, majd alufóliára és egy konyharuhával letakarva, hagy pihenni, hogy a nedvek egyenletesen szétoszoljanak a húsban.
Amíg vársz, a maradék páclét teed egy kis edénybe, add hozzá a mézet, és forrald össze a szószt. 5 perc alatt forrald sűrűre az egészet, és a felvágott bárányt ezzel a szósszal tálald.