- írta: Peitli Csilla
Grillezett bárányborda cékla párlat felhőben, chilis karfiol salátával
írta: SpaTrendOnline
Hozzávalók:
- 1 kg bárányborda
- 1 kg karfiol
- 450 ml joghurt
- 2 cl cékla párlat
- 10 dkg só
- 2 db babérlevél
- 10 db koriander mag
- 6 db boróka bogyó
- 2 db Szerecsendió virág
- 15 db Egész fekete bors
- 1 db hagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 2 g Őrölt fehér bors
- 2 db chili
- 2 l víz
- 1 csokor koriander levél
- 2 dkg őrölt feketebors
Elkészítés:
- Először a pácot készítem el, és itt sem felejtettem ki az olajat - ez a bárányborda bizony megtanul úszni, mert vizes pácban fog fürdőzni egy éjszakán át. A vizes páchoz 2 liter vizet felforralok: ebbe kerül a hagyma, 4 gerezd fokhagyma, a szemes bors, a szerecsendió virág, a babérlevél, a koriander mag és a borókabogyó. Addig főzzük, míg kb 1,5 literre vissza nem forraljuk a víz mennyiségét. Ezt teljesen kihűtjük.
- A báránybordát célszerű a hentessel ízekre, azaz úgy felvágatni, hogy minden egyes bordacsont külön legyen. A bordákat betesszük a kihűlt páclébe, letakarjuk és hűtőbe tesszük egy éjszakára.
- A karfol salátát is érdemes egy nappal előbb elkészíteni, hogy az ízek összeérjenek.
- Az apró rózsákra szedett karfiolt sós vízben még épp roppanósra főzzük, lehűtjük. A joghurtot ízlés szerint sózzuk, őrölt fehérborssal fűszerezzük és az apróra vágott friss chilit elkeverjük benne.
- A felmetélt koriander leveleket tálalás előtt keverjük bele.
- Sütés elött a báránybordácskák egyik végénél a csonttól elválasztjuk a húst kb. a csont több, mint feléig - így lesz sütés közben szép formája, ha az egyik végéhez igazítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd a felhevített grillen kb. 15 perc alatt megsütjük mindkét felét, kb. fél időben megforgatva őket.
- Tálalás előtt jó egy órával a hűtőből kivesszük a salátát, hogy ne legyen hideg. Persze, ne a napos teraszon tároljuk, de a szobahőt hagyjuk, hadd vegye át. Tálalás előtt keverjük bele a friss koriandert, hogy annak friss íze megmaradjon!
- A megsült báránybordákat megspriccelem a céklapárlattal, mikor leveszem őket a grillrácsról. Nem kell sok belőle, a 2 cl bőven elég 1 kg hús "felhőbe burkolásához".
Extra tippek:
- Aperitfként cékla párlatot kínáljunk vendégeinknek.
- A báránynak nem csak finom, de egészséges, koleszterinszegény a húsa.
Süsd az alapanyagokat öntöttvas grillrácson.