Provence bárányburger

Elkészítési idő: 70 perc
Nehézség: 4

Provence bárányburger

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 1 kg bárány comb
  • 20 dkg vöröshagyma
  • 10 dkg szárított paradicsom
  • 10 dkg angol szalonna
  • 1,5 g rozmaring
  • 2 g kakukkfű
  • 2 g majoranna
  • 2 g oregánó
  • 1,5 g menta
  • 2 g bazsalikom
  • 1 g levendula
  • 3 g Őrölt fehér bors
  • 1 dkg só

Elkészítés:

  1. Az angolszalonnát felkockázzuk, egy serpenyőben kiolvasztjuk a zsírját, majd a felkockázott hagymát rátéve megdinszteljük.
  2. A letisztított lapockát ledaráljuk a kihűtött hagymás szalonnával és a szárított paradicsommal.
  3. Hozzákeverjük a finomra vágott friss fűszereket, levendulát, fekete őrölt borsot és sót.
  4. Elosztjuk 8 felé (17-18 dkg-os pogácsák lesznek), hogy körülbelül 10-12 cm átmérőjűek legyenek.
  5. A húspogácsákat grillen megsütjük.
  6. A bucikat kettévágjuk és megpirítjuk a grillen minkét oldalát.
  7. A zöldségeket felkaríkázzuk (cukkini, paradicsom), valamint felcikkezzük, és a grillrácson szépen megsütjük, ha kész megsózzuk.
  8. A megpirított bucialjat megkenjük jó minőségű ketchuppal, amelybe worcester szószt keverünk. Ráhelyezzük a kisült pogácsát, a pogácsákra a grill zöldségekből egyet-egyet, majd erre jön a lyoni hagyma, rá a buci teteje, szintén megkenve szósszal és kész!

Rozmaringos buci (8 db):

Liszt 40 dkg
Élesztő 25 g vagy fél csomag instant
Tojássárgája 1 db
Olívaolaj 4 cl
Tej 2,5 dl
Cukor 6 dkg
Tengeri só 8 g
Friss rozmaring levél 1 ága finomra vágva

A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, beleöntjük a cukrot, elkeverjük, megszórjuk a tetejét liszttel és langyos helyen felfuttatjuk a kovászt. A lisztet keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojássárgával elkevert olívaolajat, tengeri sót és finomra vágott rozmaringot, majd a kovászt. Jól összegyúrjuk, konyharuhával letakarva, langyos helyen a kétszeresére kelesztjük. Újra átgyúrjuk, 10-15 percig újra kelesztjük, majd 8 db egyenlő részre elosztjuk, bucit formázunk belőle. Tepsibe helyezzük, megkenjük felvert tojással és megszórjuk vékonyan kukoricadarával.  20-25 percig pihentetjük és 180 Celsius fokos sütőben szépen megsütjük.

Belevalók:
Lyoni hagyma:
Vöröshagyma 20 dkg
Liszt 15 dkg
Napraforgó étolaj 1 liter

A megtisztított hagymát éles késsel 1-2 mm vastagságú karikákra szeleteljük. A karikákat jól szétszedjük. Az olajat 180 Celsius fokosra melegítjük és közvetlenül a sütés előtt belisztezünk és megsózunk egy adag sütésre szánt hagymát. Sütés közben kevergetjük, amíg arany barna nem lesz. Kivesszük és jól lecsepegtetjük konyhai törlőpapíron.

Grill zöldségek:
Cukkini 20 dkg
Kápia paprika 15 dkg
Paradicsom: 25 dkg

Extra tippek:

  •  A recept 8 db hamburger elkészítésére készült!
  • Frissen sült chips burgonyát ajánlok hozzá!

  A húspogácsák sütését megkönnyíti a burgerkosár használata.