- írta: Peitli Csilla
Provence bárányburger
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 1 kg bárány comb
- 20 dkg vöröshagyma
- 10 dkg szárított paradicsom
- 10 dkg angol szalonna
- 1,5 g rozmaring
- 2 g kakukkfű
- 2 g majoranna
- 2 g oregánó
- 1,5 g menta
- 2 g bazsalikom
- 1 g levendula
- 3 g Őrölt fehér bors
- 1 dkg só
Elkészítés:
- Az angolszalonnát felkockázzuk, egy serpenyőben kiolvasztjuk a zsírját, majd a felkockázott hagymát rátéve megdinszteljük.
- A letisztított lapockát ledaráljuk a kihűtött hagymás szalonnával és a szárított paradicsommal.
- Hozzákeverjük a finomra vágott friss fűszereket, levendulát, fekete őrölt borsot és sót.
- Elosztjuk 8 felé (17-18 dkg-os pogácsák lesznek), hogy körülbelül 10-12 cm átmérőjűek legyenek.
- A húspogácsákat grillen megsütjük.
- A bucikat kettévágjuk és megpirítjuk a grillen minkét oldalát.
- A zöldségeket felkaríkázzuk (cukkini, paradicsom), valamint felcikkezzük, és a grillrácson szépen megsütjük, ha kész megsózzuk.
- A megpirított bucialjat megkenjük jó minőségű ketchuppal, amelybe worcester szószt keverünk. Ráhelyezzük a kisült pogácsát, a pogácsákra a grill zöldségekből egyet-egyet, majd erre jön a lyoni hagyma, rá a buci teteje, szintén megkenve szósszal és kész!
Rozmaringos buci (8 db):
Liszt 40 dkg
Élesztő 25 g vagy fél csomag instant
Tojássárgája 1 db
Olívaolaj 4 cl
Tej 2,5 dl
Cukor 6 dkg
Tengeri só 8 g
Friss rozmaring levél 1 ága finomra vágva
A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, beleöntjük a cukrot, elkeverjük, megszórjuk a tetejét liszttel és langyos helyen felfuttatjuk a kovászt. A lisztet keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojássárgával elkevert olívaolajat, tengeri sót és finomra vágott rozmaringot, majd a kovászt. Jól összegyúrjuk, konyharuhával letakarva, langyos helyen a kétszeresére kelesztjük. Újra átgyúrjuk, 10-15 percig újra kelesztjük, majd 8 db egyenlő részre elosztjuk, bucit formázunk belőle. Tepsibe helyezzük, megkenjük felvert tojással és megszórjuk vékonyan kukoricadarával. 20-25 percig pihentetjük és 180 Celsius fokos sütőben szépen megsütjük.
Belevalók:
Lyoni hagyma:
Vöröshagyma 20 dkg
Liszt 15 dkg
Napraforgó étolaj 1 liter
A megtisztított hagymát éles késsel 1-2 mm vastagságú karikákra szeleteljük. A karikákat jól szétszedjük. Az olajat 180 Celsius fokosra melegítjük és közvetlenül a sütés előtt belisztezünk és megsózunk egy adag sütésre szánt hagymát. Sütés közben kevergetjük, amíg arany barna nem lesz. Kivesszük és jól lecsepegtetjük konyhai törlőpapíron.
Grill zöldségek:
Cukkini 20 dkg
Kápia paprika 15 dkg
Paradicsom: 25 dkg
Extra tippek:
- A recept 8 db hamburger elkészítésére készült!
- Frissen sült chips burgonyát ajánlok hozzá!
A húspogácsák sütését megkönnyíti a burgerkosár használata.