- írta: Simicz Heni
Egy fantasztikus pizzakenyér, amely elkészítése szintén hosszú időt vesz igénybe, akár egy nápolyi pizzáé, de aki elkészíti, biztosan nem fog csalódni benne. Ropogós mégis könnyed levegős tészta, a paradicsom, rozmaring és olívaolaj kombinációja melyet a sópehely koronáz meg. Az elkészítése legalább 30 órával a sütés előtt kezdődik. Pontos arányokat nehéz meghatározni, hiszen százalékos arányokban kell gondolkoznunk.
Focaccia Alfa Forni kemencében
írta: Billege Andras
Hozzávalók:
- 434 g Pizza liszt
- 303 g víz
- 0,3 g száraz élesztő
- 1 dl olívaolaj
- 3 ág rozmaring
- 150 g koktélparadicsom
- 20 g füstölt maldon sópehely
Elkészítés:
Az elkészítés egy poolish készítésével kezdődik. 303g lisztet, 303g vízzel és 0,3g porélesztővel elkeverek és egy lezárt dobozban 24 órára beteszem a hűtőbe. A 24 óra leteltével kiveszem a hűtőből, hozzá adok 131g lisztet és 13g sót, majd óvatos mozdulatokkal tésztát készítek belőle. Nagyon lágy tésztát kapunk a magas hidratáció miatt. amikor a tészta elkészült 1 órát hagyom szobahőmérsékleten állni, majd hajtogatom a tésztát és újabb 1 órát pihen. Megint hajtogatom, majd egy olívaolajjal kikent tepsibe teszem 1 órára pihenni. Az újabb 1 óra után óvatosan a tepsibe nyújtom és megint 1 óra pihentetés következik. Ráteszem a paradicsomot, a rozmaringot, meglocsolom, olajjal majd sót teszek rá és 1 óra pihentetés után a 350 fokos kemencébe teszem sülni nagyjából 30 percre.