Öntet cézár salátához
írta: SpaTrendOnline
Hozzávalók:
- 4 gerezd fokhagyma
- 80 g szardínia
- 110 g parmezán
- 5 g só
- 5 g bors
- 2 db tojás
- 90 ml balzsamecet
- 45 ml citromlé
- 5 ml worchester szósz
- 550 ml olívaolaj
- 10 ml mustár
Elkészítés:
A nagy adag salátaöntet elkészítéséhez először is össze kell darálni a fokhagymát. A gerezdeket tedd egy aprítóba és vágd őket nagyon apróra.
Amikor ez megvan, add hozzá a szardíniát és a tojásokat, majd dolgozd össze őket 30 másodperc alatt.
Ezután mehet az aprítóba a balzsamecet, a citromlé, a Worcestershire szósz, a mustár és a reszelt parmezán.
Amikor ezeket is jól beledolgoztad a szószba, jöhet az olaj. Az olaj hozzáadásakor ne állítsd le a gépet, folyamatosan keverd a szószt, amíg vékony sugárban hozzácsorgatod az olajat.
Ha elérted a krémes, egynemű állagot, akkor a sóval, borssal ízesítsd a szószt és már tálalhatod is.
Extra tippek:
A friss tojás miatt a szósz nem tartható el sokáig, hűtőben tárolva is egy-két nap alatt érdemes elfogyasztani.
Ha nincs olyan aprítód, amibe menet közben tudsz olajat önteni, próbáld ki a turmixgépet erre a célra, vagy marad a kézi mixernél.
A Worcestershire szósz helyett tehetsz bele más csípős szószt is, de akár egy kis szójaszósszal is kiválthatod.
Tehéntejből készített olasz keménysajt. Szinte korlátlan ideig eltartható. Intenzív íze miatt inkább reszelt, vagy darált formában használják tésztaételek, húsok ízesítéséhez.
Angol eredetű, csípős fűszermártás. Előállítása során paradicsompürével, szójababbal sűírítik és sokféle fűszerrel ízesítik. Különböző levesekhez, sült halakhoz, különlegesebb sajtételek ízesítésére használják a leggyakrabban. A legtöbb szupermarketben megtalálható.