Különleges, ünnepi fogás is lehet ebből a narancsos garnélából, ami finom szósszal kiegészülve az asztal dísze lehet.
Narancsos grillezett rák
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 450 g garnéla
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 db chili
- 4 ek olívaolak
- 60 g narancslekvár
- 60 ml rizsecet
- 180 ml narancslé
- 2 ek kukorica keményítő
- 1 db narancs héja
Elkészítés:
- Először készítsük el narancsos mártást. Ehhez a chili paprikákat vágjuk ketté és vegyük ki a magházat. (Ha nagyon csípősen szeretnénk, akkor a magok egy részét tartsuk meg.)
- Tegyük egy aprítóba a fokhagymákat és aprítsuk össze. Ennek és a chili paprikának a felét tegyük félre a garnéla pácolásához.
- A maradékot az olaj felén pirítsuk meg, amíg kellemes illata nem lesz, és ekkor keverjük bele a lekvárt és az ecetet is.
- Közben a narancslevet, a narancshéj nagyját és a keményítőt keverjük simára, majd adjuk a forró lekváros mártáshoz és sűrítsük be. Ezután vegyük le a tűzről és tegyük félre mártogatósnak.
- A megtisztított garnélát a maradék olajjal és a félretett chili/fokhagyma adaggal keverjük össze.
- Szórjuk rá a maradék narancshéjat és pihentessük 15 percig.
- A grillt melegítsük elő közepes hőfokra.
- A garnélákat húzzuk nyársra, kenjük le a mártogatós szósszal és süssük oldalanként 3-5 percig.
- Amikor szép rózsaszínűre vált a garnéla húsa, vegyük le és a narancsos-chili szósszal tálaljuk.