Különleges, ünnepi fogás is lehet ebből a narancsos garnélából, ami finom szósszal kiegészülve az asztal dísze lehet.

Narancsos grillezett rák

Elkészítési idő: 35 perc
Nehézség: 3

Narancsos grillezett rák

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 450 g garnéla
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 db chili
  • 4 ek olívaolak
  • 60 g narancslekvár
  • 60 ml rizsecet
  • 180 ml narancslé
  • 2 ek kukorica keményítő
  • 1 db narancs héja

Elkészítés:

  1. Először készítsük el narancsos mártást. Ehhez a chili paprikákat vágjuk ketté és vegyük ki a magházat. (Ha nagyon csípősen szeretnénk, akkor a magok egy részét tartsuk meg.)
  2. Tegyük egy aprítóba a fokhagymákat és aprítsuk össze. Ennek és a chili paprikának a felét tegyük félre a garnéla pácolásához.
  3. A maradékot az olaj felén pirítsuk meg, amíg kellemes illata nem lesz, és ekkor keverjük bele a lekvárt és az ecetet is.
  4. Közben a narancslevet, a narancshéj nagyját és a keményítőt keverjük simára, majd adjuk a forró lekváros mártáshoz és sűrítsük be. Ezután vegyük le a tűzről és tegyük félre mártogatósnak.
  5. A megtisztított garnélát a maradék olajjal és a félretett chili/fokhagyma adaggal keverjük össze.
  6. Szórjuk rá a maradék narancshéjat és pihentessük 15 percig.
  7. A grillt melegítsük elő közepes hőfokra.
  8. A garnélákat húzzuk nyársra, kenjük le a mártogatós szósszal és süssük oldalanként 3-5 percig.
  9. Amikor szép rózsaszínűre vált a garnéla húsa, vegyük le és a narancsos-chili szósszal tálaljuk.