Csirkelizotti

Elkészítési idő: 180 perc
Nehézség: 3

Csirkelizotti

írta: SpaTrendOnline

Hozzávalók:

  • 1,3 kg csirke
  • 2,5 kg paszternák
  • 2,5 kg cékla
  • 1,25 kg Burgonya
  • 30 dkg vaj
  • 2 db narancs
  • 2 db vanília rúd
  • 1 tk sawarak bors
  • 8 g só
  • fél csokor tárkony
  • 2 ek borecet
  • 5 dl Száraz vörösbor
  • 1 kg gyökérzöldség
  • 10 dkg lila hagyma

Elkészítés:

  1. Egész csirke bőrét finoman lefejtem, mellét, combját filézem, a filét klopfolom, mellehúsával együtt 6%-os sóoldatban 12 órára hűtőbe teszem. 
  2. A pácolás befejeztével a bőrt kiterítem, befedem a klopfolt combfilével, mellehúsát durván őrölt, illatos malajziai Sarawak borssal meghintem, ráhelyezem a combfilére, majd bőrével az egészet, hengert formálva begöngyölöm. Spárgával rögzítem.
  3. Csirkeroládunkat indirekt módon 120°C-on sütöm, amikor elérte a 65°C-os maghőmérsékletet, akkor a  spárgát eltávolítom, a húst ropogósra pirítom.
  4. Csirke csontját faszén fölött, sütőben magas hőn megpirítom, gyökérzöldségekkel, vörösborral mártást főzök belőle. 
  5. Nyári köret: A paradicsomot filézem, bőrétől, magházától megfosztom. 60°C-on szárítom, kakukkfűvel, fokhagymával. A szárított paradicsomot kockázom, kakukkfüves olívaolajjal átforgatom, tálalásig félreteszem. 
  6. Édeskömény roppanós, zöld szárát vajjal, két szem borssal sous vide-olom, grillezésig félreteszem.
  7. Téli köret: Tisztított paszternákot (2 rész paszternák, 1 rész burgonya) kevés zöldséges alaplében puhára főzöm, pürésítem, sózom, vanilia kapart magjával ízesítem, nagy adag vajjal dúsítom, majd kihabosítom és tálalom!
  8. Céklasaláta melegen: indirekt módon 85°C-os maghőig sütöm, majd még melegen tisztítom, darabolom/formázom, friss narancs levét facsarom rá, finomra vágott tárkonnyal, lilahagymával, pár csepp borecettel, sóval ízesítem.

 A recepthez használj fatüzelésű kamado grillt.