- írta: Peitli Csilla
Csirkelizotti
írta: SpaTrendOnline
Hozzávalók:
- 1,3 kg csirke
- 2,5 kg paszternák
- 2,5 kg cékla
- 1,25 kg Burgonya
- 30 dkg vaj
- 2 db narancs
- 2 db vanília rúd
- 1 tk sawarak bors
- 8 g só
- fél csokor tárkony
- 2 ek borecet
- 5 dl Száraz vörösbor
- 1 kg gyökérzöldség
- 10 dkg lila hagyma
Elkészítés:
- Egész csirke bőrét finoman lefejtem, mellét, combját filézem, a filét klopfolom, mellehúsával együtt 6%-os sóoldatban 12 órára hűtőbe teszem.
- A pácolás befejeztével a bőrt kiterítem, befedem a klopfolt combfilével, mellehúsát durván őrölt, illatos malajziai Sarawak borssal meghintem, ráhelyezem a combfilére, majd bőrével az egészet, hengert formálva begöngyölöm. Spárgával rögzítem.
- Csirkeroládunkat indirekt módon 120°C-on sütöm, amikor elérte a 65°C-os maghőmérsékletet, akkor a spárgát eltávolítom, a húst ropogósra pirítom.
- Csirke csontját faszén fölött, sütőben magas hőn megpirítom, gyökérzöldségekkel, vörösborral mártást főzök belőle.
- Nyári köret: A paradicsomot filézem, bőrétől, magházától megfosztom. 60°C-on szárítom, kakukkfűvel, fokhagymával. A szárított paradicsomot kockázom, kakukkfüves olívaolajjal átforgatom, tálalásig félreteszem.
- Édeskömény roppanós, zöld szárát vajjal, két szem borssal sous vide-olom, grillezésig félreteszem.
- Téli köret: Tisztított paszternákot (2 rész paszternák, 1 rész burgonya) kevés zöldséges alaplében puhára főzöm, pürésítem, sózom, vanilia kapart magjával ízesítem, nagy adag vajjal dúsítom, majd kihabosítom és tálalom!
- Céklasaláta melegen: indirekt módon 85°C-os maghőig sütöm, majd még melegen tisztítom, darabolom/formázom, friss narancs levét facsarom rá, finomra vágott tárkonnyal, lilahagymával, pár csepp borecettel, sóval ízesítem.