- írta: Peitli Csilla
A csirke az egyszerűbb grillételek közé tartozik a gyors grillezési idő miatt. Ez a recept azonban hosszabb pácolási időt követel, ezért csak akkor kezdj hozzá, ha van időd kivárni, hogy megteljen ízekkel ez a különleges fogás.
Olívabogyós grillcsirke zöldfűszerekkel
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 1 kg csirke
- 2 kk só
- 2 kk bors
- 6 gerezd fokhagyma
- 3 ek pirospaprika
- 3 ek friss rozmaring
- 200 g olívabogyó
- 120 ml olívaolaj
- 60 ml citromlé
- 3 ek friss oregánó
- 6 ek friss petrezselyem
Elkészítés:
- A grillezést megelőző este készítsük elő a húst. Ehhez a csirkerészeket sózzuk és borsozzuk be, majd hagyjuk pihenni a hűtőben éjszakára.
- Egy kisebb tálkában keverjük össze a pirospaprikát (egy része lehet csípős), a zúzott fokhagymát, a friss rozmaringot, az olaj felét.
- Ezzel a páccal kenjük le a húst bőségesen és újra pihentessük 1-2 órát, de már szobahőmérsékleten.
- A grillt melegítsük elő közepes/magas hőfokra, és készítsünk elő egy indirekt zónát a sütéshez.
- Tegyük fel a csirkéket sülni az indirekt zónába (bőrös résszel lefelé). Zárt tető alatt süssük 15-20 percig, hogy egy kis színt kapjanak.
- Ezután fordítsuk meg a húst és süssük további 20-25 percig, amíg teljesen meg nem puhul.
- Pihentessük a grillről levéve 10 percig.
- Amíg pihen a hús, készítsük elő az olívás pácot. Ehhez keverjük össze a maradék olívaolajat a citromlével, az apróra vágott oregánóval és petrezselyemmel. Adjuk hozzá a felszeletelt olívabogyókat és a csirke lecsöpögött levéből is tehetünk bele bátran. Ízlés szerint egy kis só is mehet bele.
- Tálalás előtt öntsük rá a húsra a zöldfűszeres-olívás pácot.