Izgalmas ízeket találsz majd ebben a házi húsgolyóban, ami grillen készítve igazi csemege.

Húsgolyó paradicsom mártásban sütve

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: 3

Húsgolyó paradicsom mártásban sütve

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 350 g darált marhahús
  • 250 g darált sertéshús
  • 280 g Heinz chili szósz
  • 1 kk piros paprika pehely
  • 1 kk kömény
  • 2 kk mustár
  • 2 db tojás
  • 1 kk fekete bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 250 g barack lekvár
  • 6 dl BBQ szósz
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 ek méz
  • 1 db húsleveskocka
  • 3 ek vörösbor ecet
  • 1 marék sós keksz
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 ek petrezselyem
  • 120 ml víz
  • 2,5 kk só
  • 90 g parmezán sajt

Elkészítés:

  1. °C-ra és tegyünk be egy öntöttvas serpenyőt a rácsokra melegedni.
  2. A hagymát közben vágjuk apróra és mikor már forró a serpenyő, az olajon pirítsuk le a hagymát.
  3. Pár perc után adjuk hozzá az aprított fokhagymát, a pirospaprikát, fél kiskanál sót és süssük még 2 percig.
  4. Ezután vegyük le és tegyük egy hűvös helyre.
  5. Egy nagy tálban keverjük össze a darált húsokat a tojásokkal, a parmezán sajttal, az apróra vágott petrezselyemmel és az apróra tört keksszel. (Ha nincs kekszünk, használjunk zsemlemorzsát.)
  6. Alaposan, de ne erős kézzel keverjük össze, majd adjuk hozzá a kihűlt hagymás keveréket és a maradék sót.
  7. Végül adjuk hozzá a vizet és még egyszer keverjük össze óvatosan. Ha egy nedvesnek tűnik a massza, az jó.
  8. Készítünk a masszából diónyi golyókat és tegyük őket a hűtőbe pihenni.
  9. Jöhet a szósz elkészítése: ehhez a bbq szószt keverjük el a chili szósszal, az leveskockával, a lekvárral, a mustárral, a mézzel, az ecettel, a borssal és a köménnyel. Egy kicsit melegítsük meg, hogy minden összetevők felolvadjon és jól elkeveredjen. Ne forraljuk.
  10. Amikor felkészültünk a sütésre, tegyük vissza a serpenyőt a grillre, hogy felmelegedhessen.
  11. Picit olajozzuk be, majd pirítsuk le a húsgolyók minden oldalát a serpenyőben.
  12. Ezután öntsük rájuk a szószt, hogy még éppen ne lepje el őket a mártás.
  13. Zárt tető alatt süssük az egészet 20-25 percig vagy amíg a hús belső hője eléri a 68°C-t.
  14. Párszor óvatosan forgassuk meg a húsokat a szószban. Tésztával vagy szendvicsben is tálalhatjuk!

+ 1 tipp: Ha még nincs öntöttvas serpenyőd, akkor határozottan érdemes beszerezned egyet vagy kettőt. Kiváló, örök darabok, amelyekben kiválóan meg tudod pirítani a húst vagy a zöldségeket,  és az egytálételeket akár tálalhatod is bennük. Látványos kiegészítői lesznek az asztalnak!