- írta: Peitli Csilla
Izgalmas ízeket találsz majd ebben a házi húsgolyóban, ami grillen készítve igazi csemege.
Húsgolyó paradicsom mártásban sütve
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 350 g darált marhahús
- 250 g darált sertéshús
- 280 g Heinz chili szósz
- 1 kk piros paprika pehely
- 1 kk kömény
- 2 kk mustár
- 2 db tojás
- 1 kk fekete bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 250 g barack lekvár
- 6 dl BBQ szósz
- 1 ek olívaolaj
- 1 ek méz
- 1 db húsleveskocka
- 3 ek vörösbor ecet
- 1 marék sós keksz
- 1 db vöröshagyma
- 1 ek petrezselyem
- 120 ml víz
- 2,5 kk só
- 90 g parmezán sajt
Elkészítés:
- °C-ra és tegyünk be egy öntöttvas serpenyőt a rácsokra melegedni.
- A hagymát közben vágjuk apróra és mikor már forró a serpenyő, az olajon pirítsuk le a hagymát.
- Pár perc után adjuk hozzá az aprított fokhagymát, a pirospaprikát, fél kiskanál sót és süssük még 2 percig.
- Ezután vegyük le és tegyük egy hűvös helyre.
- Egy nagy tálban keverjük össze a darált húsokat a tojásokkal, a parmezán sajttal, az apróra vágott petrezselyemmel és az apróra tört keksszel. (Ha nincs kekszünk, használjunk zsemlemorzsát.)
- Alaposan, de ne erős kézzel keverjük össze, majd adjuk hozzá a kihűlt hagymás keveréket és a maradék sót.
- Végül adjuk hozzá a vizet és még egyszer keverjük össze óvatosan. Ha egy nedvesnek tűnik a massza, az jó.
- Készítünk a masszából diónyi golyókat és tegyük őket a hűtőbe pihenni.
- Jöhet a szósz elkészítése: ehhez a bbq szószt keverjük el a chili szósszal, az leveskockával, a lekvárral, a mustárral, a mézzel, az ecettel, a borssal és a köménnyel. Egy kicsit melegítsük meg, hogy minden összetevők felolvadjon és jól elkeveredjen. Ne forraljuk.
- Amikor felkészültünk a sütésre, tegyük vissza a serpenyőt a grillre, hogy felmelegedhessen.
- Picit olajozzuk be, majd pirítsuk le a húsgolyók minden oldalát a serpenyőben.
- Ezután öntsük rájuk a szószt, hogy még éppen ne lepje el őket a mártás.
- Zárt tető alatt süssük az egészet 20-25 percig vagy amíg a hús belső hője eléri a 68°C-t.
- Párszor óvatosan forgassuk meg a húsokat a szószban. Tésztával vagy szendvicsben is tálalhatjuk!
+ 1 tipp: Ha még nincs öntöttvas serpenyőd, akkor határozottan érdemes beszerezned egyet vagy kettőt. Kiváló, örök darabok, amelyekben kiválóan meg tudod pirítani a húst vagy a zöldségeket, és az egytálételeket akár tálalhatod is bennük. Látványos kiegészítői lesznek az asztalnak!