A népszerű angol klasszikus, a Sheperd's pie ezúttal a grillen készül, fűszeresen, szaftosan.

Pásztor pite a grillről

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: 3

Pásztor pite a grillről

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 180 ml tejszín
  • 2 ek vaj
  • 700 g darált marhahús
  • 2 ek fűszerkeverék marhához
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 db répa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek liszt
  • 1,8 dl vörösbor
  • 1 ek paradicsompüré
  • 1,8 dl marhahús alaplé
  • 1 maréknyi zöldborsó
  • 2 ek worchestershire szósz
  • fél ek friss rozmaring
  • fél ek friss kakukkfű
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint fekete bors
  • 3 ek olívaolaj

Elkészítés:

  1. A grillt melegítsük elő közepes hőfokra.
  2. Az oldalégőn tegyük fel a megpucolt és felaprított krumplikat főni sós vízben.
  3. A puhára főtt burgonyát törjük össze és keverjük krumplipürévé a tejszínnel, a vajjal és a sóval, borssal. Tegyük félre.
  4. Egy nagyobb öntöttvas edényt tegyünk fel a grillre és hevítsük fel benne az olívaolajat.
  5. Adjuk hozzá a darált húst, szórjuk meg a fűszerkeverékkel és pirítsuk le 8 perc alatt.
  6. A húst vegyük ki az edényből, de a szaftot hagyjuk benne. Ha kell tegyünk bele még egy kevés olajat és pirítsuk meg a kisebb kockára vágott hagymát, répát (használhatunk fehér répát is).
  7. Amikor a zöldségek már kezdenek puhulni, adjuk hozzá az aprított fokhagymát is az utolsó 1 percre.
  8. Ezután jöhet az alaplé nagyja. Egy keveset hagyjuk vissza, hogy a liszttel elkeverve öntsük majd a többihez.
  9. Adjuk a raguhoz a paradicsompürét, a bort, a Worchestershire szószt és forraljuk össze az egészet pár percig.
  10. Végül jöhet bele a zöldborsó és a friss zöldfűszer, majd a marhahús.
  11. Főzzük az egészet 5 percig, hogy összeérjenek az ízek.
  12. Erre a ragura halmozzuk rá a krumplipürét, simítsuk el, hogy egy fedő réteget alkosson a hús felett, és tegyük a grill hidegebb részére 35-40 percre.
  13. Használhatunk ekkor egy kevés gyümölcsfát füstöléshez ez idő alatt, hogy még erősebb legyen a grilles ízhatás!