- írta: Peitli Csilla
Hosszú ideig kell sütni ezt a sertés lapockát, de egyszerre egy nagyobb adag is készülhet, és nem is bonyolult a recept. Kezdő bbq rajongóknak is ajánlott.
Pulled pork szendvics
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 2 kg sertés lapocka
- 6 ek barna cukor
- 1 ek só
- 1 ek piros paprika
- 1 kk fokhagyma por
- 1 kk hagyma por
- 1 kk őrölt kömény
- 2 ek olaj
- 3,5 dl sör
- fél kk fekete bors
- 350 ml ketchup
- 80 ml alma ecet
- 120 ml mustár
- 2 ek worchester szósz
Elkészítés:
- A grillt melegítsük elő 150 fokra.
- A lapockákról vágjuk le a felesleges zsiradékot és vágjuk nagyobb darabokra, hogy mind beleférjen egy öntöttvas edénybe.
- Egy kisebb tálkában készítsük el a száraz pácot. Ehhez 3 evőkanálnyit a barna cukrot keverjünk össze a pirospaprikával, a sóval, a borssal, a hagyma porral, a köménnyel és a fokhagyma porral.
- A fűszerkeverékkel dörzsöljük be a húst.
- Az öntött vas edényben hevítsük fel az olajat, majd 5 perc alatt pirítsuk meg a sertéslapockák külsejét.
- Amikor mindegyik hús megpirult, tegyük őket az öntött vas edénybe és öntsük fel sörrel az egészt.
- Zárt fedő alatt süssük 3 órán keresztül.
- Amikor lejárt a három óra, vegyük le a fedőt és így süssük tovább 1-2 óráig, hogy elpárologjon a lé.
- Ezután vegyük ki a húst az edényből, pihentessük, majd két hústépő villával szedjük darabjaira.
- Az edényben visszamaradt szafttal készítsük el a bbq szószt. A szafthoz adjuk a ketchupot, a maradék barna cukrot, a mustárt, az almaecetet és a Worchestershire szószt. Keverjük össze és forraljuk fel.
- Főzzük 5 percig, hogy besűrűsödjön.
- A bbq szósz felét öntsük rá a húsra és keverjük el a kettőt.
- A szószos hússal állítsuk össze a szendvicseket, amit még gazdagíthatunk a bbq szósszal és majonézes káposzta salátával is.