A fűszeres darált hússal töltött porhanyós sertéskaraj egy lenyűgöző, látványos főétel, mely tökéletes vasárnapi vagy ünnepi ebéd. A sajtos, spenótos, darált húsos töltelék nagyszerűen illik a szárazabb karajhoz, a füstölés pedig igazi mélységet kölcsönöz az egész kompozíciónak. Nem tudunk mást mondani: ki kell próbálnod ezt a receptet!
Ünnepi töltött sertéskaraj
írta: Bácsalmási Katalin
Hozzávalók:
- 70-90 dkg sertéskaraj
- 2 evőkanál BBQ szárazpác
- 1 doboz krémsajt
- 1 db jalapeno paprika (kockázva, magozva)
- 1 csésze friss spenót (apróra vágva)
- 20 dkg darált sertéshús
- 0,5 evőkanál fokhagyma por
- 0,5 evőkanál vöröshagymapor
- ízlés szerint só és bors
- 1 csésze reszelt sajt (pl: pepper jack) külön szervírozva
Elkészítés:
1. Melegítse elő a Kamado Joe grill készüléket 120 °C-ra, helyezze be a hőterelőket és készítse elő a grillt közvetett sütésre. Tegyen pár illatosabb füstölőfa darabot a tűztérbe (például pekándiót vagy almát) a füstös ízért.
2. Óvatosan bontsa szét és nyissa ki a sertéskarajt, hogy lapos húsfelületet kapjon, mely körülbelül 0,5-1 cm vastagságú. Így egyenletes felületet kap a töltelék rétegzéséhez.
3. Egy nagy tálban keverje össze a darált sertéshúst, a krémsajtot, az apróra vágott spenótot, a kockára vágott jalapeñót, a sót, a borsot, valamint a hagyma- és fokhagyma port. Keverje alaposan össze. A reszelt sajtot tegye félre a későbbre.
4. A sertéshúsos tölteléket vékony, egyenletes rétegben oszlassa a karajon. Szórja rá a reszelt pepper jack sajtot. Tekerje szorosan össze a karajt, majd kösse össze grill cérnával.
5. A tekercset vonja be egyenletesen a BBQ fűszerkeverékkel.
6. Tegye fel a grillre a töltött sertéskarajt és süsse 120 °C-on 2–3 órán át, vagy amíg a belső hőmérséklet el nem éri a legalább 70 °C-t. Mivel ez egy vastagabb, hússal töltött fogás, az sem baj, ha a belső hőmérséklet eléri a 75 °C-t.
7. Ha elkészült, vegye le a grillről, és hagyja pihenni 15–20 percig. Szeletelje fel, és melegen tálalja.
8. Köretként adjon mellé sült zöldségeket, például sárgarépát, hagymát, póréhagymát vagy salátát.
Jó étvágyat!
