- írta: Peitli Csilla
Kicsit szeretnék most komolyabb hangvételű receptet írni, hiszen amit most be szeretnék nektek mutatni egy, sok ember számára ismeretlen bbq. Van akinek maga barbecue szó is eredetlen. A recept előtt, ami rövidebb lesz, mint ez a kis ismertető, nézzük meg, hogy pontosan miről is beszélünk:
A Dél-Amerikából és Mexikóból származó barbacoa szóból származtatják sokan a barbecue kifejezést. Ez gyakorlatilag egy földbe ásott kemencében történő sütési technika neve. Mindenki tudja, hogy a barbecue-zás igazi teret csakis Amerikában ért el, azt viszont kevesebben, hogy ott is nagyon sok válfaja van. 22 különböző bbq fajtát különböztetünk meg(ebben persze a Hawaii is benne van). Ebből 21 használ az általunk is ismert barna vagy piros szószt(a paradicsom dominánsabb jelenléte miatt) vagy az enyhén sárgás beütésű dél-karolinaiak-a mustár alapú mártásaikkal. Ezt vagy a hús mellé adják fogyasztásakor(Kelet-Texasiak) vagy eleve sütéskor már a húsra kenik(Memphisiek). De van egy nem sokak által ismert bbq stílus, ami a világon egyedülállóként fehér bbq szószt használ. Ez nem más, mint a Bbq-öv egyik tagja:Alabama.
Itt általában főleg sertést sütnek a rácsokon, de a második nagy kedvenc a csirke. Ezt leginkább burger formájában szeretik. Ebből is két fajta létezik: a tépett csirkehúsos és a paníros. Mindkettőt csakis a fentebb említett szósszal fogyasztják kapros-hagymás savanyított uborkéval vagy coleslaw salátával. És igen, lehet a rácson sütni paníros húsokat! Akkor lássuk!
Alabama Chicken Burger
írta: Tarsoly László
Hozzávalók:
- 20 dkg csirkemellfilé
- 20 dkg majonéz
- 1 evőkanál torma
- 3 g só
- 3 g frissen őrölt bors
- 0,5 dl almaecet
- 1 dl almalé
- 1 gerezd reszelt fokhagyma
- 1 db Hamburger zsemle
- 3 szelet paradicsom
- 1 db savanyított uborka
- 1 maréknyi Salátalevél
Elkészítés:
Elsőnek is sóval, borssal fűszerezzük a 20dkg-os csirkemell filéinket(azért nincs szükség további fűszerekre, mert ez az egész a szószról szól). Párizsi bundát adunk rá,melyben tejet nem teszünk, tehát liszt és tojás(100glisztenként 1 tojás)keveréke. Ahogy felbundáztuk húsunkat, félretesszük kicsit szikkadni, kb 2 órára. Addig elkészítjük a híres Alabama szószt. A majonézt összekeverjük tormával, sóval, borssal, almaecettel és almalével a fentebb megadott mennyiségekben és hozzáreszelünk egy gerezd fokhagymát. Ahogy ez megvan, pihentetjük ameddig begyújtjuk a grillt. 150-180 fokra állítsuk be a hőmérsékletet és a már kissé szárazabb bundás húsunk azon felét mellyel a rácsra fog kerülni alaposan fújjuk be olajspray-vel. Felkerülést követően 4-5 perc múlva forgassuk meg, de előtte a húsunk felső részét szintén sprayzük be.
Ahogy elkészült, rakjuk össze a burgerünket a következő képen: salátalevél, paradicsom, hús, előre savanyított hagymás-kapros uborkeszeletek, a már előre lepirított bacon szeletek és minderre kerül a spéci szósz. Koronaképp a zsemlénk kalapja kerül.
Innen tovább már azonnal fogyasztható is.
Egyszerű, gyorsan elkészíthető és laktató, igazi amerikai kaja. Ott ez annyira egyszerű, hogy az egyik gyorsétterem lánc azonnal étlapjára tette.
Jó étvágyat hozzá!