- írta: Peitli Csilla
Az ünnepi asztal sztárja lesz ez a tésztába burkolt sertés sonkával, gombával és hagymával.
Sertés Wellington a grillről
írta: Kamado Joe Magyarország
Hozzávalók:
- 1 db sertés tarja
- 4 ek dijoni mustár
- 2 ek olívaolaj
- 8 szelet prosciutto sonka
- 2 db shalottahagyma
- 2 db tojás
- 4 gerezd fokhagyma
- 400 g gomba
- 1 csomag leveles tészta
- 6 szál friss kakukkfű
- 2 kk snidling
- 2 ek vaj
- ízlés szerint bbq fűszerkeverék
- fél kk só
- negyed kk bors
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt 175°C-ra.
- A megpucolt hagymát, gombát, fokhagymát és 2 szál kakukkfű levelét tegyük egy aprítóba és pár pulzálással aprítsuk fel őket.
- Egy serpenyőben melegítsük fel a vajat és az olívaolajat, majd pirítsuk meg rajta a gombás keveréket 8-10 percig.
- Sózzuk és borsozzuk az egészet, majd tegyük félre hűlni.
- A húst vágjuk ketté és irdaljuk be, majd fűszerezzük meg alaposan a BBQ fűszerkeverékkel.
- A forró grillre tegyünk egy marék füstölőfát és készítsük elő a grillt indirekt sütéshez. A grillrácsot tegyük a legmagasabb helyre.
- Süssük a húst 3 órát vagy amíg eléri 73°C-ot.
- Ekkor csavarjuk be sütőpapírba és süssük újabb 3-4 órát vagy amíg eléri a 96°C-ot.
- Vegyük le a grillről a húst és tegyük hűtőbe 30 percre.
- Amíg hűl a hús, melegítsük a grillt 200°C-ra.
- A leveles tésztát hajtsuk ki (vagy nyújtsuk ki, ha szükséges), majd helyezzük rájuk a sonkákat úgy, hogy azok majd teljesen betakarják a húst.
- A sonkákra halmozzuk a gombás tölteléket vékony rétegben és sózzuk, borsozzuk még ízlés szerint. És jöhet rá egy kevés kakukkfű is.
- A húst helyezzük a tészta szélére és kenjük le a mustárral.
- Óvatosan tekerjük be a tésztába a húst és zárjuk le a széleket, nehogy kifolyjon a töltelék vagy a szaft.
- A tojásokat üssük fel és keverjük össze, majd kenjük le velük a tésztát kívülről. Bevágással dekorálhatjuk is a tészta tetejét vagy sóval ízesíthetjük.
- Tegyük vissza a Wellingtont a grillre és takarjuk le sütőpapírral, nehogy túl gyorsan megpiruljon a tészta.
- Süssük zárt tető alatt 45 percig, hogy a tészta aranybarna legyen.
- Óvatosan, egy nagy lapát segítségével vegyük le a grillről és hagyjuk pihenni pár percig felvágás előtt.