Nincs jobb egy melengető levesnél ebben a hideg időben. Sűrű, krémes, füstös karfiol leves, amit nem csak a vegetáriánusok fognak szívesen fogyasztani.
Füstölt karfiol leves
írta: Broil King Magyarország
Hozzávalók:
- 1 fej karfiol
- 2 teáskanál olívaolaj
- 1 liter csirke alaplé vagy zöldség alaplé
- 1 darab paszternák (kockázva)
- 1 fej vöröshagyma (kockázva)
- 2 gerezd fokhagyma (zúzott)
- 5 ág friss kakukkfű
- 1 levél babérlevél
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint füstölt paprika
- ízlés szerint metélőhagyma
- ízlés szerint pirított fenyőmag
- ízlés szerint parmezán forgács
Elkészítés:
1. Fűtse fel Broil King Pellet grilljét 175-180 Celsius fokra és várja meg, hogy a felszálló füst tiszta, fehér legyen.
2. Szedje nagyobb rózsákra a karfiolt, kenje le olívaolajjal és ízlés szerint sózza, borsozza. Helyezze a karfiol rózsákat a grill felső rácsára. Hagyjon közöttük megfelelő távolságot, hogy a füst minden oldalról körbe tudja járni a karfiolt. Füstölje a rózsákat a megadott hőmérsékleten 40 percen keresztül.
3. A gázgrill oldalégőjén egy fazékban forralja össze a kockákra vágott hagymát, fokhagymát, paszternákot, babérlevelet és kakukkfüvet. Ha a zöldségek megpuhultak vegye le a fazekat a tázről és tegye félre.
4. Vegye ki a babérlevelet az alapléből. Ellenőrizze, hogy a karfiolrózsák megpuhultak e. Ha a füstölt karfiol már kellőképpen puha, helyezze azokat az alaplébe és egy botmixer segítségével turmixolja homogén állagúra a krémlevest.
5. Forralja fel még egyszer, alaplével vagy vízzel higitsa amennyiben szükséges.
6. Tálalja parmezánnal, pirított fenyőmaggal, füstölt paprikával vagy metélőhagymával. Grillen pirított fokhagymás kenyérrel tökéletes, tápláló és egészséges ebéd.