Füstölt sütőtök és paradicsomleves

Elkészítési idő: 200 perc
Nehézség: 4

Füstölt sütőtök és paradicsomleves

írta: SpaTrendOnline

Hozzávalók:

  • 1 db sütőtök
  • 8 db paradicsom
  • 2 db jalapeno paprika
  • 1 db hagyma
  • 1 db póréhagyma
  • 2 db salottahagyma
  • 2 db babérlevél
  • 1 fej fokhagyma
  • 45 ml olívaolaj
  • 2 l zöldség alaplé
  • 2 szál kakukkfű
  • 5 g torma
  • 10 g só
  • 10 g bors
  • 2 marék hickory fa

Elkészítés:

  1. Készítsd elő a Keget közvetlen sütésre és áztasd (vagy csomagold be alufóliába) a füstölőfát.
  2. Amikor a Keg eléri a 108°C-ot, dobd rá a faszénre a füstölőfát, olajozd meg a rácsokat és tedd fel a félbevágott zöldségeket. Mehet a rácsra a tálcára rakott paradicsom, a sütőtök, a fokhagyma (héjastul) és a jalapeno paprika.
  3. Süsd a zöldségeket 2 órán át.
  4. Közben egy mártásos edényben hevíts fel két evőkanál olívaolajat, és pirítsd meg a felaprított hagymát, shallottahagymát és póréhagymát.
  5. Add hozzá a kakukkfüvet, a tormát és a babérlevelet, majd öntsd fel az alaplével az egészet.
  6. Alacsony hőmérsékleten főzd a levet addig, amíg a zöldségek meg nem sülnek a Kegben.
  7. Amikor a zöldségek elkészültek, távolítsd el a héjukat és add őket a levesalaphoz.
  8. Főzd az egészet további fél óráig, majd pürésítsd a levest merülőmixerrel.
  9. Csak ekkor sózd és borsod az ételt, amit rögtön tálalhatsz is.

Extra tippek:

  • A leves elkészíthető maradék sütőtökből is, de ebben az esetben is tedd fel egy kicsit a Kegre a tököt, hogy elnyerje kellemesen füstös ízét.
  • Merülőmixer híján dolgozhatsz turmixgéppel is, ilyenkor csak arra kell figyelni, hogy kis adagokban pürésítsd a levest.
  • Pürésítés előtt mindenképpen távolítsd el a babérlevelet, egyrészt nem lehet tökéletesen eltüntetni az éles levéldarabokat, másrészt a babérlevél íze fokozatosan erősödne a már rég elkészült ételben, ami tönkretenné az ízharmóniát.