Ízletes, látványos és vegetáriánus ez a karfiol recept. Előételként, főételként és húsok mellé köretnek is ideális.
Fűszerevajas karfiol
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 1 fej karfiol
- fél kk só
- 4 ek vaj
- 2 kk erős paprika szósz
- 1 ek ketchup
- 1 ek szójaszósz
- 120 ml majonéz
- 1 ek fehér miso
- 1 ek citromlé
- fél kk Őrölt fekete bors
- 2 db újhagyma
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt közepes/magas hőfokra.
- A karfiolnak vágjuk le a zöld részét és távolítsuk el a középső fás részt.
- Ezután tegyük egy nagyobb edénybe, fedjük le alufóliával, ami szurkáljunk meg pár helyen.
- Az előkészített karfiolt tegyük mikróba magas hőfokra és 5 perc alatt "főzzük" elő.
- A vajat melegítsük fel, tegyük bele a csípős szószt, a ketchupot, a szójaszószt és keverve melegítsük, amíg elolvad a vaj.
- Ezzel a szósszal kenjük le a karfiolt (akár rózsáira is szedhetjük, de egyben is hagyhatjuk a fejet) és tegyük fel a grillre 10 percre.
- Ekkor fordítsuk meg a karfiolt, kenjük le újra és süssük megint 10 percig. Ezt ismételjük, amíg minden oldalon kellemesen megpirult és megpuhult a karfiol.
- Amíg hűl a karfiol, keverjük össze a majonézt a miso pasztával, a citromlével és a borssal.
- A karfiolt ezzel a majonézzel és vékonyra vágott hagymával kínáljuk.