Ízletes, látványos és vegetáriánus ez a karfiol recept. Előételként, főételként és húsok mellé köretnek is ideális.

Fűszerevajas karfiol

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: 3

Fűszerevajas karfiol

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol
  • fél kk só
  • 4 ek vaj
  • 2 kk erős paprika szósz
  • 1 ek ketchup
  • 1 ek szójaszósz
  • 120 ml majonéz
  • 1 ek fehér miso
  • 1 ek citromlé
  • fél kk Őrölt fekete bors
  • 2 db újhagyma

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a grillt közepes/magas hőfokra.
  2. A karfiolnak vágjuk le a zöld részét és távolítsuk el a középső fás részt.
  3. Ezután tegyük egy nagyobb edénybe, fedjük le alufóliával, ami szurkáljunk meg pár helyen.
  4. Az előkészített karfiolt tegyük mikróba magas hőfokra és 5 perc alatt "főzzük" elő.
  5. A vajat melegítsük fel, tegyük bele a csípős szószt, a ketchupot, a szójaszószt és keverve melegítsük, amíg elolvad a vaj.
  6. Ezzel a szósszal kenjük le a karfiolt (akár rózsáira is szedhetjük, de egyben is hagyhatjuk a fejet) és tegyük fel a grillre 10 percre.
  7. Ekkor fordítsuk meg a karfiolt, kenjük le újra és süssük megint 10 percig. Ezt ismételjük, amíg minden oldalon kellemesen megpirult és megpuhult a karfiol.
  8. Amíg hűl a karfiol, keverjük össze a majonézt a miso pasztával, a citromlével és a borssal.
  9. A karfiolt ezzel a majonézzel és vékonyra vágott hagymával kínáljuk.